HL-senteret skal kartlegge hva minoriteter mener om hverandre

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund sier han ser fram til mer faktabasert informasjon om muslimers holdninger til jøder i Norge.
Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund sier han ser fram til mer faktabasert informasjon om muslimers holdninger til jøder i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

HL-senteret skal følge opp rapporten om antisemittisme i Norge fra 2012 med en ny studie. Få av dem som deltok den gangen, hadde minoritetsbakgrunn, og det skal nå rettes opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfølgingsstudien skal gjennomføres av Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, mest kjent som HL-senteret. I tillegg til å følge opp funnene fra 2012, skal studien kartlegge holdninger minoriteter i Norge har til hverandre – først og fremst jøder og muslimer.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund sier til Vårt Land at han håper studien kan få de muslimske miljøene til å gå i seg selv.

– Jeg håper vi får noen tall på bordet. Beskyldninger om antisemittisme blant muslimer har så langt vært basert på synsing, sier Kohn, som også er kommunikasjonsnestleder i Antirasistisk Senter.

Hvem står bak jødehatet?

Studien fra 2012 « Antisemittisme i Norge? Den norske befolkningens holdninger til jøder og andre minoriteter », viste at om lag 12 prosent av den norske befolkningen hadde «utpregede negative holdninger til jøder». Siden da har debatten om jødehat i Europa, ofte knyttet til muslimske grupperinger, rast videre. Flere voldelige angrep, som terroren mot synagogen i København i januar i år, har spredt frykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I europeisk sammenheng plasserte dette Norge på nivå med Storbritannia, Danmark, Sverige og Nederland, forteller professor Christhard Hoffmann. Han skal være prosjektleder for den nye undersøkelsen, som han også var for den første.

Studien skal også kartlegge erfaringer knyttet til det å være minoritet i Norge, særlig diskrimineringserfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kohn ser fram til mer faktabasert informasjon om muslimers holdninger til jøder i Norge.

– Vi vet at vi har antisemittiske holdninger i de muslimske miljøene, vi vet bare ikke hvor omfattende de er, sier han.

Muslimer rammes også

Skribent og lege Mohammad Usman Rana peker på at det har vært tegn til generaliserende kritikk mot jøder blant muslimer, og mener det er viktig at muslimer diskuterer antijødiske holdninger.

– Muslimer rammes også av antimuslimske holdninger og kan kjenne seg igjen i jødenes historie, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye studien, som skal være klar i slutten av 2017, er bestilt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet.

– Det er viktig at Norge nå får en slik undersøkelse hvert femte år, og HL-senteret er stolte av igjen å ha fått oppdraget, sier HL-senterets direktør Guri Hjeltnes.