Pistorius løslatt fra fengsel

Oscar Pistorius får sone resten av sin dom for drapet på kjæresten i husarrest
Oscar Pistorius får sone resten av sin dom for drapet på kjæresten i husarrest Foto: Mike Hutchings / Reuters

Oscar Pistorius ble sent mandag løslatt fra sørafrikansk fengsel etter å ha sonet ett år for drapet på kjæresten. Resten av dommen på fem år skal sones i husarrest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for fengselsvesenet, Manelisi Wolela, bekreftet at Pistorius var løslatt fra Kgosi Mampuru II-fengselet.

Han ble løslatt én dag tidligere enn varslet, åpenbart for å unngå pressen, og må nå holde seg i hjemmet til en onkel i den velstående forstaden Waterkloof til Pretoria.

Gullmedaljevinneren i Paralympics ble i oktober i fjor dømt til fem års fengsel for å ha skutt kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra hjemme hos ham i Pretoria i februar 2013.

Han hevdet at han trodde hun var en innbruddstyv, men han ble likevel funnet skyldig etter en rettssak som varte i sju måneder.

Foreldrene imot

Steenkamps foreldre, som mener han drepte henne i et raserianfall, appellerte til domstolen om ikke å løslate ham. Men de understreket at uansett vil de aldri få datteren tilbake.

Sør-Afrikas høyesterett behandler i november en anke fra påtalemyndigheten om å endre dommen til overlagt drap. De mener dommer Thokozile Masipa feiltolket loven da hun kom til at Pistorius ikke drepte kjæresten med overlegg.

Dersom anken blir tatt til følge, kan Pistorius ble sendt tilbake til fengsel for å sone en minimumsdom på 15 år.

Blant betingelsene han pålegges når han nå løslates fra fengselet, er å snakke med foreldrene til Reeva om de ønsker det. Han vil også rutinemessige måtte melde seg for politiet, og det kan bli aktuelt med tester for narkotika.

Blade Runner

Den 28 år gamle Pistorius går under navnet Blade Runner på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner som hadde sine bein i behold under London-OL i 2012.

Etter drapet på Steenkamp har han mistet alle sine lukrative kontrakter og har lite håp om å gjenoppta idrettskarrieren.

Under rettssaken i fjor kalte aktor ham en egoistisk løgner som var besatt av våpen, raske biler og vakre kvinner, og som ikke var i stand til å ta ansvar for sine handlinger.

To Oscarer

Forsvarerne hans forsøkte på sin side å forklare at det fins to Oscarer – en idrettsmann i verdensklasse og et sårbart individ med et alvorlig handikap som handlet ut fra frykt, ikke sinne, da han avfyrte de dødelige skuddene.

Selv brøt han ofte sammen i gråt under rettsforhandlingene, og noen ganger kastet han opp idet han følte at han hørte hvordan Reevas hode eksploderte av skuddene.

Retten hørte blant annet utskrifter av opptak der de kranglet, og der Reeva sa at hun noen ganger var redd for ham på grunn av hans voldsomme utfall mot henne.(©NTB)

Personvernpolicy