Frykt på svenske asylmottak

Sverige styrker vaktholdet ved flere asylmottak etter at flere mottak har gått opp i flammer. Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper noe lignende ikke vil skje i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er helt overbevist om at de aller fleste i vårt land ikke vil ha dette. Det er ikke det Sverige vi er stolte av, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

Han er bekymret for den videre politiske debatten.

– Jeg er urolig for retorikken og for at vi skal få økte spenninger i samfunnet vårt. Nå er det ikke tid for kampanjer og for å hisse opp mennesker til ulike ting. Nå er det faktisk tid for samling, sier Löfven noen timer etter at en bygning med asylsøkere begynte å brenne i Munkedal i Bohuslän. 14 mennesker måtte tidlig tirsdag morgen rømme ut av bygningen.

Alle kom seg ut uten alvorlige skader, men noen fikk lettere røykskader.

– Nedrig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper noe lignende ikke vil skje i Norge.

– Det å brenne ned oppholdssteder for personer som søker beskyttelse er dessverre noe vi har sett i Sverige, og som jeg håper vi ikke kommer til å få se i Norge. Dette er en nedrig handling, sier justisministeren til NTB.

Han sier det er vanskelig å svare på hvorfor Sverige og Tyskland opplever en rekke ildspåsettelser på asylmottak, mens Norge hittil har gått klar.

– Jeg håper at god informasjon bidrar til at vi unngår en konfliktnivå som gir de resultatene vi har sett i Sverige. Men det er umulig å utelukke det, sier Anundsen.

Mulig mordbrann

Det er ikke kjent hva som forårsaket brannen i Munkedal. Men politiet har mistanke om at den er påtent og etterforsker brannen som en mulig mordbrann.

Munkedal kommune ligger i nærheten av Uddevalla, bare noen mil fra norskegrensen til Norge. Vaktholdet ved flere asylmottak i Sverige skal nå styrkes med nattevakter i et forsøk på å hindre at flere branner blir påsatt, melder Sveriges Television.

Mistenker høyreekstreme

Hittil i år er ti boliger for asylsøkere herjet av brann rundt om i Sverige, og i mange tilfeller er det sterk mistanke om at brannene er påsatt. Bare i løpet av helgen var det branner i tre asylmottak.

Ingen er til nå pågrepet etter brannene, men mistanken går i retning av fremmedfiendtlige og høyreekstreme miljøer.

I Umeå kommune åpnes det om kort tid to nye mottak på hemmelige steder for å unngå nye ildspåsettelser. Det svenske Migrationsverket tviler imidlertid på om dette er en god løsning.

– Det er ikke slik at boligene våre ikke legges merke til. Opplysningene om hvor de finnes, spres veldig fort, sier Migrationsverkets pressesjef Fredrik Bengtsson.

Ifølge Bengtsson er det politiet som har ansvar for å beskytte asylmottakene mot angrep og attentater.

Branner på asylmottak i Sverige i år:

* 20. oktober: Et asylmottak i Munkedal får omfattende brannskader. Politiet etterforsker saken som mulig mordbrann.

* 18. oktober: En gammel skolebygning i Onsala i Kungsbacka, som det var planer om å gjøre om til asylmottak, brenner ned.

* 17. oktober: En skole i Kånna utenfor Ljungby, som var i ferd med å bli gjort om til asylmottak, brenner ned til grunnen. Politiet mistenker at brannen er påsatt.

* 13. oktober: Det begynner å brenne i en brakke i Arlöv i Skåne. Lokalene skulle dagen etter ha blitt tatt i bruk som mottak for enslige asylbarn.

* 29. En kraftig brann bryter ut i et lagerlokale på en campingplass ved Stenungsund. Deler av lokalet benyttes som asylmottak. Politiet tror brannen er påsatt.

* 15. september: En leilighet i et mottakssenter for enslige asylbarn i Boden blir påtent.

* 16. august: Samtlige beboere på et flyktningmottak i Arboga, der den såkalte Ikea-drapsmannen bodde, flyttes til andre mottak etter at søppelsekker med brannfarlig væske blir funnet ved en yttervegg.

* 16. august: Noen setter opp et brennende trekors ved et asylmottak i Malung.

* 14. august: Det begynner å brenne på et mottakssenter for enslige asylbarn i Värnamo. Brannen er trolig påsatt.

* 20. juli: Mistenkt mordbrann i kjelleren på et asylmottak i Bengtsfors.

* 19. juni: To brannbomber kastes inn i et lokale som er i ferd med å gjøres om til asylmottak i Filipstad.

* 17. juni: En balkong på et asylmottak i Vilhelmina blir påtent, og en buss som tilhører mottaket, får dekkene skåret opp.

* 1. mai: 130 personer blir evakuert fra et asylmottak i Filipstad etter at det begynner å brenne i mottaket.

* 23. mars: Det begynner å brenne på et mottak for enslige asylbarn i Kolbäck. Brannårsaken er ikke kjent.

(Kilde: TT)

Personvernpolicy