– Oslo får nattbarnehage og dyrepoliti

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nattåpne barnehager og dyrepoliti er blant sakene som Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne ventes å legge fram mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært flere lekkasjer fra det politiske manifestet som hovedstadens nye rødgrønne byråd presenterer på Østmarksetra mandag klokken 11.

Ifølge Klassekampen er de tre partiene enige om å gi Oslo et barnehageløft som innebærer at det opprettes 3.000 nye barnehageplasser i kommunen.

En kilde som kjenner til innholdet i byrådsavtalen, bekrefter overfor avisen at partiene innfører to barnehageopptak i året og starter forsøk med kvelds-, helge- og nattåpne barnehager. Utvidede åpningstider skal dekke behovene til foreldre som jobber utenom normalarbeidsdagen.

Les også : Marianne Borgen (SV) blir ny ordfører i Oslo

Gratis kollektivreiser

De rødgrønne er også enige om å la barnehage- og skolebarn slippe å betale når de reiser kollektivt på dagtid utenom rushtiden, skriver Dagsavisen. Samtidig skal barnehager og skoler også få begynne å besøke museer uten å betale billett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten legger byrådet også opp til en kraftig utvidelse av tilbudet om gratis kjernetid i aktivitetsskolen – først og fremst øst i byen, der oppslutningen om den er lavest.

Byrådspartnerne er også enige om å jobbe for en egen dyrekrimgruppe i hovedstaden, skriver VG.

Les også : Går for Aps modell for eiendomsskatt i Oslo

Klimatiltak

Tidligere har det kommet lekkasjer om at Oslo sentrum skal bli bilfritt innen 2019.

De rødgrønne skal også være enige om at en utbygging av E18 ved byen ikke skal øke biltrafikken. Dette har fått flere til å reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det nye byrådet bærer et stort ansvar. Tukles det med ny E18, vil Oslopakke 3 gå opp i liminga, og kollektiv- og veiutbyggingen i hovedstadsområdet settes i spill. Det må for all del unngås, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes, som også er leder for Akershus Høyre, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johansen: – Nå er det bare resten som gjenstår

SV får ordføreren

Fredag ble det kjent at Marianne Borgen blir SVs aller første ordfører i hovedstaden.

– Det er stort og spennende for oss, fastslo Borgen overfor NTB, men hun understreket samtidig at det offisielle ordførervalget først skjer onsdag.

SV, Ap og MDG har ikke flertall alene og trenger støtte for å få gjennom sin politikk.

Les også: Bilfritt Oslo sentrum innen 2019

Rødt er villig til å garantere støtte til budsjettene de neste fire årene, men krever samtidig full stans i kommersialiseringen av velferdstjenester. Det betyr at alle nye barnehager, sykehjem og andre kommunalt finansierte velferdstjenester skal drives av kommunen eller ideelle aktører.