Frontex har telleproblemer ved grensene

En overfylt båt med flyktninger og migranter ankommer Lesvos i Hellas. Foto: Fotis Plegas G (Reuters / NTB scanpix)
En overfylt båt med flyktninger og migranter ankommer Lesvos i Hellas. Foto: Fotis Plegas G (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs grensebyrå Frontex sier de samme migrantene og flyktningene kan ha blitt telt flere ganger når byrået har registrert hvor mange som krysser EU-grensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag gjorde Frontex det klart at de har registrert at i alt 710.000 migranter og flyktninger krysset EUs yttergrense i årets ni første måneder. I september måned ble det registrert 170.000.

Etter at pressemeldingen ble lagt ut, la Frontex senere et tillegg i bunnen.

– Samme person kan forsøke irregulær grensekryssing flere ganger på ulike steder ved de ytre grensene. Det betyr at et stort antall mennesker som ble telt da de kom til Hellas, ble telt igjen da de dro inn i EU for andre gang gjennom Ungarn og Kroatia, heter det.

Les også: Flyktninger i Finnmark må vente i telt

Uklare tall

Frontex gjør det ikke klart hva dette betyr for det samlede tallet av registrerte grensekryssinger på til sammen 710.000.

– Tallet på migranter som krysser inn i EU, er trolig mye lavere enn det EUs grensebyrå Frontex anfører, mener nettavisen EUobserver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas er førstelinje mot Middelhavet og mottar flest. Ifølge grensebyrået ble det her registrert 350.000 migranter og flyktninger fra januar til september, mange av dem fra Syria. I samme tidsrom ble det registrert i overkant av 204.000 i Ungarn.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, var det tirsdag ankommet over 593.000 migranter og flyktninger til Europa via Middelhavet så langt i år.

Les også: Flyktninger og arbeidsløshet dominerte i Stortinget

Store problemer

Ankomstapparatet i Hellas har hatt store problemer med å håndtere tilstrømmingen, og mange er derfor i realiteten blitt sluset videre via Balkan til Ungarn og Kroatia.

Frontex-sjef Fabrice Leggeri ba derfor i tirsdagens pressemelding om snarlig bistand til landene langs de mest pressede yttergrensene.

– Spesielt for Hellas og Italia haster det med bistand til å registrere og identifisere nye ankomne, sa Leggeri og ba om europeisk solidaritet.

Situasjonen ved yttergrensene blir tema for EUs stats- og regjeringssjefer når de møtes til toppmøte i Brussel torsdag.

Les også: Trump vil returnere syriske flyktninger