Flyktninger i Finnmark må vente i telt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer nå så mange asylsøkere over grensen fra Russland at de må innkvarteres i telt mens de venter på å bli registrert og sendt videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer flere og flere. Det ser ikke ut som det vil roe seg den nærmeste tiden, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjent i Østfinnmark politidistrikt, til NTB.

På Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes anslår de at så mange som 5.000 asylsøkere kan komme over grensen før utgangen av 2015. Hittil i år har det kommet 1.200 migranter og asylsøkere til Norge fra Russland. I fjor kom det 20.

– Hvis det fortsetter som det har gjort den siste tiden kan det fort komme 4.000 til 5.000 før året er omme, sier politioverbetjenten.

Tirsdag kom det 73 asylsøkere over grensen mellom Norge og Russland. Mandag passerte 111 asylsøkere grensen på Storskog, noe som er det største antallet som er registrert i løpet av én dag så langt.

Les også: Rekordmange flyktninger over grensen fra Russland

Familie i Norge

Politioverbetjenten forteller at mange av asylsøkerne sier de har familie eller kjente som allerede er i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningene må sykle de siste meterne over grensen fordi russiske regler sier at grensepasseringsstedet på russisk side er for kjøretøy, det er forbudt å gå, men sykkel defineres som kjøretøy.

Ifølge offisiell russisk statistikk, gjengitt i ukeavisen Dag og Tid fredag, har det kommet 7.103 syrere til Russland i år. I samme periode har 7.162 syrere forlatt Russland. To syrere skal ha fått asyl i Russland.

Gode relasjoner mellom Syria og Russland gjør at syrere får visum til Russland og mange av dem som kommer til Norge har oppholdt seg lenge i Russland, noe som kan tale imot at de får innvilget asyl i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi synes å se en tendens til at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sa Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet til NRK i slutten av september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere flyktninger Nordlys har snakket med forteller at de har jobbet lenge i Russland før de bestemte seg for å reise til Norge.

Les også: Høyre frykter Syria-flyktninger blir utgiftsbombe

Billig og trygt

Ruten, for gruppen som kommer direkte fra Syria, går fra Damaskus i Syria til Beirut i Libanon med drosje, så med fly fra Beirut til Moskva og derfra med fly eller tog fra Moskva til Murmansk. Fra Murmansk går turen videre til grensebyen Nikel, åtte kilometer fra grensen til Norge. Siste etappe går med drosje med sykkel i bagasjerommet.

Ifølge avisen The Moscow Times, koster hele reisen rundt 1.600 dollar. Det er langt rimeligere og mindre farlig enn ruten via Tyrkia over Middelhavet.

Ifølge The New York Times opplyser 78 prosent av flyktningene over Storskog at de er fra Syria.

Hver femte asylsøker

Leder for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang møtte mandag kveld pressen på Storskog. Her varslet Forfang etableringen av et nytt transittmottak i Kirkenes, skriver Nordlys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfang gjorde det klart at UDI vil styrke mottakskapasiteten i Kirkenes. I dag er det Fjellhallen i Kirkenes sentrum som fungerer som transittmottak. Kapasiteten er bare 150 mennesker og det er ikke lenger tilstrekkelig.

– Vi ønsker å etablere et mottak tilsvarende Råde, som har 1.000 plasser. Det arbeidet er i gang, og vi får bistand fra sivilforsvaret i den oppgaven, sier Forfang.

– Hver femte asylsøker som kommer til Norge, kommer nå over denne grensen. Det er ikke en oppgave som lokalsamfunnet kan ta alene, sa Forfang.

Les også: Hareide varsler kamp om bistandskronene