Tyrkia mener enten IS, PKK og venstresiden sto bak angrep

Demonstranter konfronterer politiet etter terrorangrepet i Ankara der minst 97 mennesker ble drept i en marsj som var arrangert av kurdiske organisasjoner og fagbevegelsen.
Demonstranter konfronterer politiet etter terrorangrepet i Ankara der minst 97 mennesker ble drept i en marsj som var arrangert av kurdiske organisasjoner og fagbevegelsen. Foto: Stringer/turkey / Reuters

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu beskylder IS, PKK eller Tyrkias venstreside for bombeangrepet på en fredsdemonstrasjon i Ankara som kostet 97 mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Davutoglu sier det er klare tegn på at angrepet lørdag formiddag ble utført av to selvmordsbombere.

Han sier også at myndighetene har mistanke om at angrepet ble utført av enten Den islamske staten (IS), den kurdiske PKK-geriljaen eller venstreradikale, og han beskylder gjerningsmennene for å angripe tyrkisk enhet, demokrati og stabilitet.

De venstreorienterte og kurdervennlige demonstrantene som hadde samlet seg til en fredsmarsj, krevde slutt på striden mellom Tyrkias regjeringsstyrker og PKK. En stor del av dem som deltok, var tilhengere av det kurdiske venstrepartiet HDP.

HDPs leder Selahattin Demirtas anklager på sin side det han kaller den tyrkiske mafiastaten for å stå bak, og mener det er helt usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd.

Hundrevis av mennesker samlet seg i Istanbul lørdag ettermiddag til protest mot regjeringen, som de beskylder for å stå bak angrepet. De krevde blant annet at president Tayyip Erdogan går av, og kalte AK-partiet hans mordere.

Fredsmarsj

I alt 62 mennesker ble drept på stedet, og ytterligere 35 døde senere på sykehus. I tillegg ble 186 mennesker såret i angrepet.

Flere hundre mennesker hadde samlet seg ved sentralbanestasjonen i den tyrkiske hovedstaden for å delta i demonstrasjonen da de to bombene gikk av med kort tids mellomrom midt i mengden.

Marsjen var arrangert av flere organisasjoner på den tyrkiske venstresiden, blant dem HDP og fagorganisasjoner. En video på sosiale medier viser unge menn og kvinner som synger og danser og holder opp bannere da de plutselig blir slått i bakken av en voldsom eksplosjon.

– En massakre, sier Ertudrul Kürkcü som er parlamentariker i HDP til TT på telefon fra Ankara.

Store skader

Mange mennesker ble liggende blodige på bakken, mens folk strømmet til for å hjelpe sårede vekk fra plassen. Bilder viser også flere gjenopplivingsforsøk og ofre med store skader.

– Mange mennesker blør, og ambulansene kommer veldig sent, sier Kürkcü og føyer til at han også har sett et barn blant ofrene.

– Jeg så ei jente i seks– sjuårsalderen som lå død på bakken, helt dekket av blod. Det er det tristeste øyeblikket i hele mitt liv, sier han.

Tyrkiske myndigheter har nedlagt forbud mot å vise videoer hvor man kan se eksplosjonen på sosiale medier.

I HDP-seksjonen

HDP mener at de var mål for angrepet, og viser til at bombene gikk av i HDP-delen av marsjen. Den sosialdemokratiske politikeren Evin Cetin sier det samme.

HDPs Demirtas kaller angrepet en massakre og trekker paralleller til bombingen av en HDP-samling i juni og en bombing i juli i byen Suruc ved den syriske grensen der 33 unge prokurdiske aktivister ble drept.

Etter terrorangrepet mot møtet i Suruc erklærte Erdogan krig mot både IS og PKK og opphevet samtidig våpenhvilen med PKK som hadde vart i flere år.

Men siden de fleste av Tyrkias flyangrep har vært var mot PKK og ikke mot IS, mener mange eksperter at han brukte Suruc-angrepet som et påskudd for å isolere kurderne i forkant av et nyvalg han utlyste til neste måned etter at hans AK-parti mistet flertallet ved valget tidligere i år på grunn av HDPs framgang.

Personvernpolicy