Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

Se kunngjøringen av årets fredspris her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tunisia er den arabiske vårens eneste suksesshistorie. Fire store samfunnsorganisasjoner hedres med Nobels fredspris fordi de har tatt grep for å redde en skjør demokratiprosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisene

I henhold til Alfred Nobels testamente ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900, med en forvaltningskapital på drøyt 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over 3 milliarder svenske kroner.

Den årlige avkastningen av stiftelsens investeringer deles i fem og fordeles på prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt vinneren av fredsprisen.

Prisen er i 2015 på 8 millioner svenske kroner.

Økonomiprisen er ikke innstiftet av Alfred Nobel, men ble etablert i 1968 av Sveriges Riksbank og første gang utdelt i 1969. Den finansieres av et fond opprettet og forvaltet av banken. Prissummen er den samme som de andre prisene.

(Kilde: Nobelinstituttet)

Kvartetten for nasjonal dialog består av fire organisasjoner: Fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen.

De fire organisasjonene samlet seg sommeren 2013, da demokratiprosessen sto i fare for å bryte sammen, påpeker Nobelkomiteen i sin begrunnelse for årets fredspris. Den trekker fram at organisasjonene samler ulike sektorer i det tunisiske samfunnet; arbeidsliv, rettsstaten og arbeidet for menneskerettigheter.

De fire organisasjonen sikret prosessen som ga landet en ny grunnlov og sørget for folkets støtte, påpeker Nobelkomiteen.

Mektig fagorganisasjon

Selv om Nobelkomiteen understreker at det er kvartetten, og ikke hver av organisasjonene, som hedres med årets fredspris, er det ikke til å komme fra at den mektige fagorganisasjonen UGTT har spilt en vesentlig rolle. Organisasjonen var nominert til fredsprisen også i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UGTT ble grunnlagt i 1946 og var fra starten av langt mer enn en fagforening, skriver Carnegie Endowment for International Peace. Grunnleggeren Farhad Hached brøt ut fra fagbevegelsen under det franske kolonistyret. Han ville kjempe for tunisisk uavhengighet. I 1952, fire år før Tunisia ble uavhengig, ble han drept i et attentat som franske agenter mistenkes for å stå bak.

Selv om organisasjonen ble antatt å stå de tunisiske diktatorene nær, sto UGTT friere enn andre arabiske fagorganisasjoner. Organisasjonen kjempet for sosial rettferdighet og arbeiderrettigheter, og organiserte streiker i protest mot makthaverne. Med sin store medlemsmasse og sitt organisasjonsapparat kunne UGTT måle styrke mot regjeringspartiet, og senere islamistbevegelsen, skriver Carnegies Endowmentss medarbeider Sarah Chayes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også de andre tre organisasjonene som utgjør kvartetten har en lang historie, advokatforeningen ble stiftet alt i 1887 og industriforeningen i 1947. Den tunisiske menneskerettsligaen er yngst i flokken, etablert i 1976. Alle var altså virksomme og akseptert av Tunisias makthavere.

Chayes mener at strukturene i slike etablerte organisasjoner kan være avgjørende for å legge til rette for overenskomstene som trengs i kjølvannet av folkeopprør dere makthavere blir kastet.

Frustrasjonen

Det var i Tunisia at folkeopprøret i Midtøsten startet, ved at en fattig student satte fyr på seg selv i ren frustrasjon i desember 2010.

Etter at diktatoren Zine al-Abidine Ben Ali flyktet fra landet, ønsket både de moderate islamistene i Ennadha og en gruppe liberale, venstreorienterte sekulære partier å bestemme utviklingen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ennadha vant valget i oktober 2011 og dannet en samlingsregjering med to sekulære partier. Men etter hvert vokste misnøyen med partiets styringsevne.

Høsten 2013 ble situasjonen i landet beskrevet som en dyp krise, både økonomisk, politisk og sikkerhetsmessig.

Det var denne fagbevegelsen UGTT som lanserte forslaget om en nasjonal dialog.

Blodig

Heller ikke i Tunisia har prosessen vært bare fredelig, flere politikere er blitt drept i dragkampen om landets framtid. Både i juni og i mars i år ble dessuten turistmål rammet av terrorangrep. Den islamske staten IS hevdet å stå bak det siste – massakren på en strand i Sousse.

Men Nobelkomiteen håper likevel at årets fredspris vil minne om at Tunisia er en inspirasjon for krefter i Midtøsten og Nord-Afrika som søker fred og demokrati.

SE VIDEO: Derfor får den tunisiske dialogkvartetten fredsprisen


Følg med på direkterapporteringen av fredsprisen her:

Les også:

Flyktningkrisen preger fredspristips

Hviterussisk favoritt fikk årets nobelpris i litteratur

Nobelprisen i kjemi til DNA-forskere

Nobelprisen i fysikk til nøytrinoforskere

Nobelprisen for forskning på malaria og parasittorm