Meny

40.000 liter olje sluppet ut på Statfjord-feltet

Statfjord A i bakgrunnen Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40.000 liter råolje ble sluppet ut i sjøen på Statfjord-feltet torsdag morgen.

– Foreløpig vurderinger tilsier at utslippet er i størrelsesorden 40 kubikkmeter råolje. Videre undersøkelser og gransking vil avdekke omfang og årsaksforhold nærmere, opplyser Statoil.

Oljeutslippet ble oppdaget ved 8.30-tiden torsdag under lasting av olje fra Statfjord A-plattformen til tankskipet Hilda Knutsen via lastebøyen OLS B, som ligger mellom Statfjord A og Statfjord B.

Selskapet opplyser at lekkasjen har oppstått i en flens i en lasteslange. All lasting av tankskipet er stoppet, og tilførselen til rørledningen og lastesystemet fra Statfjord A er stengt.

Produksjonen på Statfjord A går imidlertid som normalt.

Et beredskapsfartøy med oljevernutstyr, et ankerhåndteringsfartøy utstyrt med en fjernstyrt miniubåt, såkalt ROV, samt et redningshelikopter, er på stedet torsdag ettermiddag. Statoil opplyser at relevante myndigheter er varslet om utslippet.

Det største utslippet de siste årene skjedde i desember 2007 da 4.400 kubikkmeter råolje gikk ut i havet etter brudd på lasteslangen mellom Statfjord A-plattformen og bøyelasteskipet Navion Britannia.

Dette utslippet var det nest største på norsk sokkel, bare mindre enn utblåsningen på Bravo i 1977. Statoil ble i 2009 ilagt et forelegg på 25 millioner av statsadvokaten i Rogaland for utslippet.

Under Bravo-ulykken i 1977 ble det til sammenligning sluppet ut 12.700 kubikkmeter råolje. Det ble ikke påvist skade på livet i havet etter denne ulykken og utslippet nådde aldri land.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus