Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

Obama ringte Afghanistans president og ba om unnskyldning. Det bekreftet Det hvite hus på en pressekonferanse. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama har ringt Afghanistans president Ashraf Ghani og lederen for Leger Uten Grenser og bedt om unnskyldning for bombeangrepet som rammet sykehuset i Kunduz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har Obama ringt den afghanske presidenten Ashraf Ghani og kondolert ham, opplyser Det hvite hus.

Minst 22 mennesker ble drept da sykehuset til Leger Uten Grenser i den afghanske byen Kunduz i helgen ble rammet av et bombeangrep. Det amerikanske militæret tok ansvar for angrepet tidligere denne uken.

– Når vi gjør en feil, så innrømmer vi det. Vi ber om unnskyldning og gjør endringer så vi er sikre på at det ikke skjer igjen i fremtiden, sier Josh Earnest, talsperson for Det hvite hus.

Les også: USA: – Angrepet mot afghansk sykehus var en feil

Krever uavhengig etterforskning

Obama kondolerte også MSFs leder Joanne Liu da han snakket med henne. Organisasjonen krever at bombeangrepet granskes, noe den amerikanske presidenten lover vil skje.

Handlingene til enkeltpersoner som var involvert i angrepet, vil bli etterforsket, opplyser den amerikanske regjeringen. Så langt skal det ikke ha kommet fram opplysninger som tyder på at bombingen av sykehuset var noe annet enn et tragisk uhell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon og forsvarsalliansen NATO har iverksatt granskinger av hendelsen. I tillegg er det satt i gang en tredje gransking av amerikanske og afghanske myndigheter i fellesskap.

Leger Uten Grenser er imidlertid ikke fornøyd med dette og krever en uavhengig etterforskning.

– Vi kan ikke stole på en intern militær gransking, mener Liu.

Brant i sykesengene

MSF-sjefen mener angrepet som rammet sykehuset, var et brudd på Genèvekonvensjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pasientene våre brant i sengene sine. Leger, sykepleiere og andre ansatte ble drept mens de var på jobb. Kollegene våre måtte operere hverandre, sa Liu onsdag.

Ti pasienter, blant dem tre barn, samt tolv hjelpearbeidere ble drept i flyangrepene mot sykehuset som varte over en time natt til lørdag. I tillegg ble 37 mennesker alvorlig såret. Den amerikanske generalen John Campbell har innrømmet at beslutningen om å bombe ble tatt av den amerikanske forsvarsledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA ville aldri ha rammet et helsesenter med vilje, sa han tidligere denne uken.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har lovet at forsvarsalliansens gransking vil skje på en åpen måte.

– Fakta skal på bordet, forsikret Stoltenberg tirsdag.

Det pågikk kamper mellom Taliban-opprørere og afghanske regjeringsstyrker i Kunduz da sykehuset ble bombet. Flyangrepene skal ha blitt iverksatt etter at de afghanske styrkene ba om amerikansk luftstøtte.