Meny

Hollande: – Syria-krisen kan utarte til total krig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten en politisk løsning i Syria vil vi stå overfor en «total krig» som også vil ramme Europa, framholdt Frankrikes president François Hollande da han onsdag stilte i EU-parlamentet sammen med Tysklands Angela Merkel.

Det er første gang at lederne i Frankrike og Tyskland møter sammen med et felles budskap i EU-parlamentet siden François Mitterrand og Helmut Kohl inntok talerstolen sammen i 1989.

– Det som skjer i Syria, angår Europa. Det som skjer der, vil avgjøre balansen i hele regionen i lange tider. Hvis vi lar disse religiøse sammenstøtene mellom sunnier og sjiaer fortsette, vil de øke i omfang. Ikke tro at vi vil være beskyttet, dette vil bli en total krig, sa Hollande.

Han fastslo også at alle aktører, også Russland og Iran, må finne en politisk løsning i Syria.

Les også: Russiske fly angriper på nytt mål i Syria

Hollande ber EU ta Syria-krisen på alvor. Foto: Michael Probst / Ap

– Historisk test

Budskapet fra Tysklands statsminister var også preget av stort alvor.

– Vi snakker i en tid der EU igjen står overfor enorme utfordringer. Dette er en prøvelse av historiske dimensjoner. Vi har ikke greid å forhindre krigen i Syria. Vi har ikke greid å stanse vakuumet i Libya. Det er et arbeid for EU og hele verden. Vi må ikke handle nasjonalt i dette. Vi må arbeide sammen. Det er nettopp derfor vi trenger mer EU, sa Merkel og etterlyste en ny felles asylpolitikk.

– Dublin-systemet fungerer ikke lenger i praksis, fastslo hun.

Les også: – Russland lover tiltak for å unngå konfrontasjon over Syria

– Forsto for sent

Hollande innrømmer at Europa for sent har forstått at tragediene i Midtøsten og Afrika også var nødt til å få konsekvenser for Europa.

Nå mener han at EU må etablere en felles grensestyrke og kystvakt for å forsvare Schengen-området. Han tar også til orde for mer europeisk integrasjon, ikke mindre.

– Hvis ikke, vil vi gå tilbake, og det vil bety slutten for EU, sier han. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus