Hollande: – Syria-krisen kan utarte til total krig

Uten en politisk løsning i Syria vil vi stå overfor en «total krig» som også vil ramme Europa, framholdt Frankrikes president François Hollande da han onsdag stilte i EU-parlamentet sammen med Tysklands Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang at lederne i Frankrike og Tyskland møter sammen med et felles budskap i EU-parlamentet siden François Mitterrand og Helmut Kohl inntok talerstolen sammen i 1989.

– Det som skjer i Syria, angår Europa. Det som skjer der, vil avgjøre balansen i hele regionen i lange tider. Hvis vi lar disse religiøse sammenstøtene mellom sunnier og sjiaer fortsette, vil de øke i omfang. Ikke tro at vi vil være beskyttet, dette vil bli en total krig, sa Hollande.

Han fastslo også at alle aktører, også Russland og Iran, må finne en politisk løsning i Syria.

Les også: Russiske fly angriper på nytt mål i Syria

Hollande ber EU ta Syria-krisen på alvor. Foto: Michael Probst / Ap
Hollande ber EU ta Syria-krisen på alvor. Foto: Michael Probst / Ap

– Historisk test

Budskapet fra Tysklands statsminister var også preget av stort alvor.

– Vi snakker i en tid der EU igjen står overfor enorme utfordringer. Dette er en prøvelse av historiske dimensjoner. Vi har ikke greid å forhindre krigen i Syria. Vi har ikke greid å stanse vakuumet i Libya. Det er et arbeid for EU og hele verden. Vi må ikke handle nasjonalt i dette. Vi må arbeide sammen. Det er nettopp derfor vi trenger mer EU, sa Merkel og etterlyste en ny felles asylpolitikk.

– Dublin-systemet fungerer ikke lenger i praksis, fastslo hun.

Les også: – Russland lover tiltak for å unngå konfrontasjon over Syria

– Forsto for sent

Hollande innrømmer at Europa for sent har forstått at tragediene i Midtøsten og Afrika også var nødt til å få konsekvenser for Europa.

Nå mener han at EU må etablere en felles grensestyrke og kystvakt for å forsvare Schengen-området. Han tar også til orde for mer europeisk integrasjon, ikke mindre.

– Hvis ikke, vil vi gå tilbake, og det vil bety slutten for EU, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy