P-husdrapet: – Tidsfordriv ble alvor

Nede i dette parkeringshuset på Grønland ble den 44 år gamle vietnameseren likvidert i juni fjor.
Nede i dette parkeringshuset på Grønland ble den 44 år gamle vietnameseren likvidert i juni fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Med bøyd hode og vendt bort fra de andre fire tiltalte, satt femtemann i P-husdrapssaken og hørte aktor lese hans første politiforklaring i Oslo tingrett tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30-åringen er sammen med tre andre norskvietnamesere og en svenske siktet for å ha drept Khai Ngoc Dinh (44) i et parkeringshus på Grønland i Oslo i fjor sommer. Hans 38 år gamle onkel er den hovedtiltalte. Tiltalen er overlagt drap eller medvirkning til det under særdeles skjerpende omstendigheter.

Kort etter at han ble pågrepet i fjor sommer sa han i avhør at de fem egentlig skulle ta en annen norskvietnameser med tilknytning til Red Dragons-gjengen som hadde solgt et nytt våpen til Dinh. Men målet ble byttet ut da de fikk se 44-åringen i P-huset. Det skal være grunnen til at 38-åringen har sagt at drapet ikke var planlagt.

«Det var mer som et tidsfordriv at de parkerte i garasjen. Da de så Dinh kjøre ut, var det ikke noe tidsfordriv lenger», leste statsadvokat Johan Øverberg.

Les ogås: Samler trådene etter P-husdrapet

Hardt kriminelt miljø

Forklaringen til 30-åringen ga et innblikk inn i et hardt kriminelt miljø, et miljø der man må ta forholdsregler, som han har forklart. Våpen, raske og dyre biler, narkotika og vold ble omtalt en rekke ganger. Han hang selv sammen med Red Dragons-gjengen i flere år, men har sagt at han brøt med dem for flere år siden.

I avhøret sa han at da onkelen skjøt, gikk livet hans til helvete. 30-åringen følte at han måtte velge mellom onkelen og den jevnaldrende svenske kameraten og sin kone og mindreårige barn. Videre har han opplyst at han selv bare har avfyrt våpen en gang under øvelsesskyting.

På rettssakens første dag ga hovedtiltaltes forsvarer, advokat Trygve Staff, klart uttrykk for at han ikke fester lit til forklaringene hans. Han ba blant annet om at retten får se en video som ble tatt opp fra et av avhørene der tiltalte ifølge Staff virker avslappet og fornøyd.

En av 30-åringens to forsvarere, Aase Karine Sigmond, pekte imidlertid på at hennes klient utviklet en posttraumatisk stresslidelse etter drapet. Det er en del av grunnen til at han inntil tirsdag fulgte rettssaken på videolink fra et annet rom og ikke har ønsket å forklare seg.

Sterke bånd

I retten kom det fram at det er sterke bånd mellom hovedaktørene i drapssaken. Forklaringen til 30-åringen var avgjørende for politiets gjennombrudd i etterforskningen.

Han har beskrevet hovedtiltalte mer som en far enn som en onkel, en som alltid hadde vært der når han hadde behov for hjelp, mens svensken var hans best venn.

38-åringen, som er tiltalt for blant annet å ha skutt 44-åringen på kloss hold, skal ha holdt seg i ro de siste årene etter at han flyttet til en annen del av landet. Nevøen la til at onkelen har kort lunte og kan gå veldig langt for veldig lite.

Politiet mener drapet var hevn for at avdøde for to år siden ble frikjent på alle punkter for drapsforsøk på 38-åringens bror i 2012. Nevøen har sagt at onkelen etter drapet sa at det var som om en byrde var løftet av skuldrene hans.

Den 30 år gamle svensken har han utpekt som den andre hovedaktøren og kalt ham sin bestekompis. «Om han bestemmer seg for noe, så går han for det», har han forklart.

30-åringen opplevde at onkelen og kameraten tømte pistolmagasinene sine mot Dinh og at onkelen trolig ser på svensken som familie etter drapet. Etterforskeren bemerket under avhøret at han var klok som ikke gikk ut av bilen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus