Mann dømt til 18 års fengsel for Etterstad-drapet

Den 48 år gamle italieneren som drepte en mann og forsøkte å drepe en annen på Etterstad i Oslo i november i fjor, er dømt til 18 års fengsel. Drapet skjedde i denne oppgangen.
Den 48 år gamle italieneren som drepte en mann og forsøkte å drepe en annen på Etterstad i Oslo i november i fjor, er dømt til 18 års fengsel. Drapet skjedde i denne oppgangen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 48 år gamle italieneren som drepte en mann og forsøkte å drepe en annen på Etterstad i Oslo i november i fjor, er i Oslo tingrett dømt til 18 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen er i tråd med aktors påstand. Strafferammen for overlagt drap er 21 års fengsel, men aktor, førstestatsadvokat Morten Yggeseth, sa til NTB før dommen falt at han la ned påstand på 18 år fordi 48-åringen har erkjent drapet som skjedde med overlegg og under skjerpede omstendigheter.

– Det at han har gått til innkjøp av klær og parykk, kniv og øks og ventet på paret mellom sju til åtte timer i boligens oppgang, bidrar til det, sa Yggeseth.

Domfelte får 327 dager i fradrag for utholdt varetekt og må betale de etterlatte til sammen rundt 2,1 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

Gianluca Ros (48) sto tiltalt for drap og drapsforsøk på det homofile paret. Domfelte var selv ikke til stede i Oslo tingrett ved domsavsigelsen, men får den forkynt i Oslo fengsel.

Sjalusi

Domfelte hadde et kort forhold i siste halvdel av 2014 til den 35 år gamle mannen han forsøkte å drepe, men han valgte å gå tilbake til sin samboer Jørn Husby (40) som 48-åringen klarte å drepe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

35-åringen fortalte om forholdet i retten, men at det ble intenst, og at han ble redd for Ros. Ifølge ham var forholdet avsluttet da han dro på ferie med sin samboer.

Italieneren sier han trodde at han og 35-åringen fortsatt var kjærester og ble lei seg da de dro på ferie sammen. Han forklarte i retten at sjalusi var motivet for handlingen, og innrømmet at drapet var planlagt.

Mannen er tidligere dømt til seks års fengsel for et drapsforsøk i England, noe som er tillagt vekt i skjerpende retning. Hans forsvarer, advokat Stein Viken, sa til NTB før dommen falt at hans klient var forberedt på en streng straffereaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Voldsomt raseri

Drapet skjedde sent om kvelden lørdag 15. november i fjor da samboerparet kom hjem fra ferie.

Italieneren var utkledd som kvinne med blond parykk og leopardmønstret jakke da han ventet på dem inne i oppgangen, etter eget utsagn i mange timer. Husby ble hogd flere ganger i hodet og ansiktet med øks. Han fikk omfattende hodeskader og døde etter kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

35-åringen ble stukket flere ganger med kniv og fikk omfattende indre og ytre blødninger, men overlevde takket være rask, livreddende behandling.

På det alvorligste punktet i tiltalen viser retten i skjerpende retning særlig til at det dreier seg om et svært brutalt, overlagt drap.

«Handlingen var planlagt over noen dager og gjennomført med et fast forsett. Handlingen bærer preg av et voldsomt raseri», heter det i dommen fra Oslo tingrett.