Helgesens mas har virket – Norge best i EØS-klassen

I flere år har Norge fått kritikk for å ha somlet med å innføre direktiver fra Brussel. Det siste halvåret har imidlertid gjennomføringen av direktivene blitt så effektiv at vi har inntatt førsteplassen.
I flere år har Norge fått kritikk for å ha somlet med å innføre direktiver fra Brussel. Det siste halvåret har imidlertid gjennomføringen av direktivene blitt så effektiv at vi har inntatt førsteplassen. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge somler ikke lenger med å innføre nye regelverk fra Brussel, vi er nå best i klassen sammen med Kroatia. Europaminister Vidar Helgesen (H) er fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har beveget seg til toppen av lista over innsatsen til de 31 EØS-landene, ifølge EFTAs overvåkingsorgan ESA.

– Norske myndigheter har lyktes med sin strategi for å redusere etterslepet og fortjener ros for innsatsen, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Les også: Konservative EU-tilhengere fikk gavepakke av EU-domstolen i dag

Pådriver og masekopp

Med den blåblå regjeringen fikk Norge en egen minister med ansvar for europapolitikken og for at EØS-direktivene blir gjennomført. Vidar Helgesens jobb går blant annet ut på å være en pådriver overfor departementene.

– Det betyr at jeg også må mase av og til, sier Helgesen, som så sent som tirsdag ringte Samferdselsdepartementet for å høre hvordan det går med det ene direktivet Norge har somlet med det siste halvåret.

– Det gjelder et nytt testregime for lastebiler, opplyser Helgesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ESA gjorde sin analyse, var direktivet fortsatt utestående. Men nå er også dette på plass, forsikrer Helgesen.

Fem per dag

I løpet av 20 år med EØS-avtalen har Norge innført tusenvis av direktiver fra EU. I fjor passerte tallet 10.000, i snitt betyr det at fem direktiver behandles per stortingsdag.

– Hvor mange ganger har Stortinget debattert direktivene det siste halvåret?

– Det skjer av og til at Stortingets Europautvalg har spørsmål, men ikke veldig ofte. Det siste halvåret har det vært ved tre-fire anledninger, sier Helgesen, som føyer til at de fleste direktivene er «ganske tekniske, og ikke så politiske».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konkurranseevne

Norge og Island har flere ganger fått kjeft av ESA i den halvårige karakterboka over innsatsen. Det skjedde senest i april. Nå er Helgesen glad for de gode tilbakemeldingene fra Brussel.

– Det er svært gledelig at Norge er blitt betydelig mer effektiv i gjennomføringen av EU-direktiver i norsk rett, sier han og understreker at dette først og fremst handler om å sikre norske bedrifter og arbeidsplasser samme vilkår som europeiske konkurrenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I den omstillingen Norge nå står overfor, er det viktigere enn noen gang at vi gjennomfører EØS-avtalen på en effektiv måte, framholder han.

Bedring

Norge har nå et gjennomføringsunderskudd på bare 0,1 prosent mot 2 ved forrige måling for et halvt år siden. Dermed har Norge sammen med Kroatia det beste resultatet av alle EØS-landene, og ESA konkluderer at «Norge gjør det bedre enn noensinne».

EU har en målsetting om en maksimal somleprosent på 1 prosent, og gjennomsnittet i EUs medlemsland er et etterslep på 0,7 prosent.

Til sammenligning henger Island langt etter med et underskudd på 2,1 prosent, selv om landet ifølge ESA beveger seg i riktig retning.

EØS-avtalen omfatter alle EUs 28 medlemsland, samt EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein. Norge plikter å gjennomføre alle reglene i avtalen mot å få tilgang til EU-markedet. (©NTB)