– Russland lover tiltak for å unngå konfrontasjon over Syria

Pentagons talsmann Peter Cook bekrefter at Russland kom med uformelle lovnader under tirsdagens samtaler. Bildet viser et russisk kampfly på vingene over Syria.
Pentagons talsmann Peter Cook bekrefter at Russland kom med uformelle lovnader under tirsdagens samtaler. Bildet viser et russisk kampfly på vingene over Syria. Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Russland har sagt seg villig til å gjennomføre flere tiltak for å sikre at amerikanske og russiske fly ikke støter på hverandre i syrisk luftrom, opplyser amerikanske kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og USA er enige om hvilke radiofrekvenser russiske og amerikanske piloter skal benytte seg av, opplyser en anonym amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Kilden sier det også er enighet om hvilken høyde landenes fly skal holde over Syria, der Washington og Moskva gjennomfører parallelle luftkampanjer.

Pentagons talsmann Peter Cook bekrefter at Russland kom med uformelle løfter under tirsdagens samtaler, uten å utdype hvilke.

– Vi ser fram til en formell respons fra russerne og å få kjennskap til detaljene. Vi er klare til å møtes igjen, klare til å fortsette samtalene snarest mulig, sier Cook tirsdag kveld.

Les også: Erdogan: Russland risikerer å miste Tyrkias vennskap

– Jagerfly på grensen

De første samtalene ble gjennomført allerede forrige uke. Men tirsdagens samtaler – og meldingen om russiske løfter – kommer på tampen av en dag der et uidentifisert jagerfly av typen MiG-29 skal ha nærmet seg tyrkiske F-16-fly på patrulje mot den syriske grensen.

Ifølge tyrkiske militærkilder låste flyet sine våpensystemer på de tyrkiske flyene.

MiG-29 er jagerfly som i sin tid ble produsert i daværende Sovjetunionen. Russland har tilstedeværelse i Syria med jagerfly, men nasjonaliteten på flyet som dukket opp på grensen til Tyrkia tirsdag, er ikke bekreftet, opplyser de tyrkiske militærkildene.

I en annen hendelse ble de samme tyrkiske flyene fulgt av siktesystemene til rakettsystemer utplassert i Syria i totalt fire minutter og 15 sekunder, opplyser tyrkiske militærkilder.

Det russiske forsvarsdepartementet sier tirsdag kveld at Ankara har bedt Moskva om at en felles arbeidsgruppe nedsettes, som skal sørge for «koordinasjon» mellom landene i forbindelse med Russlands innsats i Syria.

Les også: Ordkrig etter at russiske fly krenket tyrkisk luftrom

– Alvorlig krenkelse

Også i helgen var tyrkiske F-16-fly på vingene, da for å møte russiske kampfly som skal ha beveget seg over grensa fra Syria.

Regjeringen i NATO-landet Tyrkia har protestert kraftig, og NATO-sjef Jens Stoltenberg kommenterte hendelsen i sterke ordelag tirsdag.

– Dette ser ikke ut som noe uhell. Det er en alvorlig krenkelse av luftrommet, det skjedde to ganger i helga, og det varte lenge. Vi tar dette svært alvorlig, sa Stoltenberg til pressen i Brussel.

Stoltenberg opplyste at NATOs militære ledere er i kontakt med russiske militære for å diskutere hendelsene.

– Dette er en konsekvens av økt, russisk militært nærvær i Syria, sa Stoltenberg og ba russiske myndigheter være åpne om innsatsen i Syria for å unngå farlige situasjoner.

Les også: Obama: Russlands angrep i Syria styrker IS

– Uhell

Russland har ifølge Reuters kommentert den første krenkelsen og svart at det er snakk om et uhell, og at det «ikke er nødvendig å se etter konspirasjonsteorier».

NATO bruker nå hendelsen til å forvrenge Russlands militære innsats i Syria, sier den russiske NATO-ambassadøren Aleksandr Grusjko til nyhetsbyrået TASS.

Forsvarsalliansen «kobler seg på Vestens informasjonskampanje» for å oppnå dette, mener Grusjko.

Russland gikk for alvor inn i Syrias borgerkrig på regimets side gjennom omfattende luftangrep mot president Bashar al-Assads mange fiender forrige uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus