Meny

USA: – Angrepet mot afghansk sykehus var en feil

Øyevitner har fortalt at pasienter brant hjel i sykehussengene etter det amerikanske luftangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz nord i Afghanistan natt til lørdag. Foto: Handout / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for den amerikanske styrken i Afghanistan sier USAs luftangrep mot Leger Uten Grensers sykehus skjedde ved en feil.

Beslutningen om å bombe provinshovedstaden Kunduz natt til lørdag ble tatt av den amerikanske kommandoen, opplyste general John Campbell i en høring i Kongressen i Washington tirsdag.

– USA ville aldri ha rammet et helsesenter med vilje, sier han om bombene som kostet 22 menneskeliv på Leger Uten Grensers (MSFs) sykehus nord i Afghanistan.

Luftangrepene pågikk ifølge MSF i over en time med omtrent et kvarters mellomrom. Hjelpeorganisasjonen sier den gjentatte ganger har sendt sykehusets nøyaktige GPS-koordinater til Kabul og Washington, senest tirsdag forrige uke.

Les også: Leger Uten Grenser: – Ingenting rettferdiggjør USAs bomber

Tre granskninger

Både NATO og det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har innledet sine respektive granskninger av luftangrepet. I tillegg er en tredje gransking, et samarbeid mellom afghanske og amerikanske myndigheter, innledet.

Det hvite hus' talsmann Josh Earnest kommenterte tirsdag luftangrepet på vegne av USAs president Barack Obama. Earnest opplyste at Obama har «full tiltro» til de tre granskningene.

Under høringen tirsdag gjentok Campbell tidligere uttalelser om at angrepet mot sykehuset med 180 ansatte og pasienter kom som følge av at afghanske styrker ba om luftstøtte. Samtidig understreket han at gjennomføringen av angrepet var en «amerikansk avgjørelse innenfor den amerikanske kommandoen.»

Les også: Stoltenberg: – Fakta skal på bordet

– Kan trenge flere amerikanske soldater

Campbell sa også at det kan bli nødvendig med flere amerikanske soldater i Afghanistan enn planlagt, hvis USA akter å slå tilbake Talibans framgang.

Dagens amerikanske nedtrappingsplan innebærer at USA innen utgangen av 2016 kun vil ha rundt 1.000 soldater på bakken i Afghanistan. Grunnet den «spinkle sikkerhetssituasjon» kan en omgjøring av planen bli nødvendig, sa Campbell.

– Jeg mener vi må gi våre politiske ledere alternativer som er annerledes enn den gjeldende planen, absolutt, sa Campbell.

Generalen opplyste at Obama allerede har mottatt «anbefalinger», uten å nevne detaljer om antall soldater eller tidsperspektiv.

Nytt angrep i Kunduz

Samme dag som Campbell snakket i Kongressen, kunne nyhetsbyrået Reuters melde at Taliban-krigere natt til tirsdag gjennomførte et angrep mot et politihovedkvarter i Kunduz. Lokale tjenestemenn advarer samtidig om at de har problemer med å frakte mat og annen nødhjelp gjennom byen.

Ifølge politi og innbyggere gjenerobret afghanske styrker mesteparten av Kunduz mandag. Nattens angrep tyder imidlertid på at sikkerhetsstyrkenes kontroll over provinshovedstaden er begrenset.

Taliban inntok byen 28. september. Det var første gang siden regimet ble styrtet at Taliban fikk kontroll over en større by. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus