Tidligere FN-topp siktet for korrupsjon

John Ashe ble valgt som president under FNs hovedforsamling i september 2013 og satt fram til september 2014. Bildet viser Ashe og FNs generalsekretær Ban Ki-moon i 2013.
John Ashe ble valgt som president under FNs hovedforsamling i september 2013 og satt fram til september 2014. Bildet viser Ashe og FNs generalsekretær Ban Ki-moon i 2013. Foto: Mike Segar / Reuters

Amerikansk påtalemyndighet har siktet tidligere president i FNs hovedforsamling John Ashe for korrupsjon. Han skal ha mottatt over 1,3 millioner dollar i bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Ashe, som er fra øystaten Antigua og Barbuda, ble valgt som president under FNs hovedforsamling i september 2013 og satt fram til september 2014.

Ifølge siktelsen skal 61-åringen i løpet av perioden ha mottatt bestikkelser fra flere kinesiske forretningsmenn. Motytelsen skal blant annet ha vært å støtte oppføringen av et konferansesenter for FN på halvøya Macao sør i Kina.

Ifølge siktelsen skal Ashe også ha mottatt bestikkelser i 2011, da for å støtte forretningsmennenes interesser i FN, heter det i siktelsen. På daværende tidspunkt tjenestegjorde Ashe som Antigua og Barbudas ambassadør til FN, en stilling han tiltrådte i 2004.

Samlet beløper bestikkelsene seg til over 1,3 millioner dollar – om lag 10,7 millioner kroner, ifølge siktelsen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier i en uttalelse tirsdag kveld at han er «sjokkert og dypt bekymret» som følge av anklagene mot Ashe.

Påtalemyndigheten i New York opplyser at fem andre også er siktet i saken. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus