Erdogan: Russland risikerer å miste Tyrkias vennskap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var tirsdag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Her kom han også med krasse uttalelser mot Russland.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var tirsdag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Her kom han også med krasse uttalelser mot Russland. Foto: Francois Lenoir / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Russland kan komme til å miste Tyrkias vennskap, sier president Recep Tayyip Erdogan etter at russiske jagerfly krenket tyrkisk luftrom to ganger i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Russland mister en venn som Tyrkia, som det har et omfattende samarbeid med, vil det miste mange ting. Det må de være klar over, sa Erdogan under en pressekonferanse i Brussel tirsdag.

– Det er selvfølgelig ikke mulig å være tålmodig når det gjelder dette, fortsatte han i en direkte kommentar til at russiske jagerfly ved to tilfeller var inne i tyrkisk luftrom under helgens bombetokt mot opprørere i Syria.

Uttalelsene er de skarpeste som Erdogan har rettet mot Russland etter at russiske militære styrker i forrige uke begynte å bombe stillingene til Den islamske staten (IS) og andre opprørere som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad.

Les også: Ordkrig etter at russiske fly krenket tyrkisk luftrom

Jagerfly på grensen nok en gang

Et jagerfly av typen MIG-29 med ukjent nasjonalitet har nærmet seg åtte tyrkiske F-16-fly som patruljerer området mot den syriske grensen, opplyser tyrkiske militærkilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MIG-29 er jagerfly som i sin tid ble produsert i daværende Sovjetunionen. Russland har tilstedeværelse i Syria med jagerfly, men nasjonaliteten på flyet som dukket opp på grensen til Tyrkia tirsdag, er ikke bekreftet, opplyser militærkildene i Tyrkia.

Les også: Assad tror samarbeid med Russland vil lykkes

«Forstyrret»

I en uttalelse heter det at flyet «forstyrret» patruljeringen til åtte tyrkiske F-16-jagerfly på grensen mellom Syria og Tyrkia, men hva forstyrrelsen gikk ut på er ikke videre forklart i uttalelsen.

Tyrkia og NATO hevder et russisk kampfly kom inn i tyrkisk luftrom lørdag. Russiske myndigheter avviser anklagene.