Erdogan: Russland risikerer å miste Tyrkias vennskap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var tirsdag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Her kom han også med krasse uttalelser mot Russland.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var tirsdag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Her kom han også med krasse uttalelser mot Russland. Foto: Francois Lenoir / Reuters

 Russland kan komme til å miste Tyrkias vennskap, sier president Recep Tayyip Erdogan etter at russiske jagerfly krenket tyrkisk luftrom to ganger i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis Russland mister en venn som Tyrkia, som det har et omfattende samarbeid med, vil det miste mange ting. Det må de være klar over, sa Erdogan under en pressekonferanse i Brussel tirsdag.

– Det er selvfølgelig ikke mulig å være tålmodig når det gjelder dette, fortsatte han i en direkte kommentar til at russiske jagerfly ved to tilfeller var inne i tyrkisk luftrom under helgens bombetokt mot opprørere i Syria.

Uttalelsene er de skarpeste som Erdogan har rettet mot Russland etter at russiske militære styrker i forrige uke begynte å bombe stillingene til Den islamske staten (IS) og andre opprørere som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad.

Les også: Ordkrig etter at russiske fly krenket tyrkisk luftrom

Jagerfly på grensen nok en gang

Et jagerfly av typen MIG-29 med ukjent nasjonalitet har nærmet seg åtte tyrkiske F-16-fly som patruljerer området mot den syriske grensen, opplyser tyrkiske militærkilder.

MIG-29 er jagerfly som i sin tid ble produsert i daværende Sovjetunionen. Russland har tilstedeværelse i Syria med jagerfly, men nasjonaliteten på flyet som dukket opp på grensen til Tyrkia tirsdag, er ikke bekreftet, opplyser militærkildene i Tyrkia.

Les også: Assad tror samarbeid med Russland vil lykkes

«Forstyrret»

I en uttalelse heter det at flyet «forstyrret» patruljeringen til åtte tyrkiske F-16-jagerfly på grensen mellom Syria og Tyrkia, men hva forstyrrelsen gikk ut på er ikke videre forklart i uttalelsen.

Tyrkia og NATO hevder et russisk kampfly kom inn i tyrkisk luftrom lørdag. Russiske myndigheter avviser anklagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus