Fire kvinner blir trolig politimester

POD-topp favoritt til politimesterjobb i Bergen

<p>RETT I VEST? – Jeg har søkt jobben fordi jeg ønsker å lede arbeidet med å bygge opp det nye Vest politidistrikt sammen med flinke medarbeidere fra Sogn og Fjordane og Hordaland, sier Kaare Songstad, nåværende beredskapsdirektør. </p>
RETT I VEST? – Jeg har søkt jobben fordi jeg ønsker å lede arbeidet med å bygge opp det nye Vest politidistrikt sammen med flinke medarbeidere fra Sogn og Fjordane og Hordaland, sier Kaare Songstad, nåværende beredskapsdirektør.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Her er mannen som trolig blir ny politimester i Vest – som har hovedsete i «bråkmakerbyen» Bergen: Kaare Songstad (48), direktør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har søkt jobben fordi jeg ønsker å lede arbeidet med å bygge opp det nye Vest politidistrikt sammen med flinke medarbeidere fra Sogn og Fjordane og Hordaland, sier Kaare Songstad til ABC Nyheter.

Hans jobb i PODs ledergruppe kan fylles av en svært dyktig etterfølger:

Nåværende politimester Arne Hammersmark (51) i Gudbrandsdal. Han har nemlig trukket sitt kandidatur til jobben som politimester for det nye distriktet Innlandet, og bekrefter overfor ABC Nyheter han finner sjefsjobben i POD spennende.

Se liste over søkerne nederst i saken!

Da den opprinnelige søknadsfristen til de ti utlyste politimesterstillingene gikk ut 31. august, var søkerlisten til det nye distriktet Vest oppsiktsvekkende kort: Kun tre navn sto på listen. I dag offentliggjorde POD den nye søkerlisten, der to nye hadde søkt seg til det enkelte omtaler som uriasposten i Vest. Songstad er både en soleklar favoritt, og en mer enn kvalifisert søker.

Les også: Søker Curt A. Lier: – Politiet står foran helt ekstreme utford­rin­ger

Forgjenger måtte gå

48-åringen har vært politimester i både Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt og Vest-Finnmark politidistrikt, politiinspektør og politiadvokat i Hordaland politidistrikt og avdelingssjef i Skatt Vest.

Han har juridisk embetseksamen, befalsskole og er siviløkonom fra NHH. Han har gjennomført LOU 2 og topplederkandidatprogrammet ved Politihøgskolen og fullførte sjefskurset ved Forsvarets høgskole i 2011.

Sånn sett synes han rustet til å lede distriktet som den siste tiden har fått kraftig på pukkelen offentlig for håndteringen av spesielt Monika-saken. Den førte til at daværende politimester Geir Gudmundsen på lite ærefullt vis ble avsatt av POD.

I høst har distriktet vært i søkelyset etter at de siktet Bergensordfører Trude Drevland ( H) for grov korrupsjon få uker før valget.

Les også: Frittalende politimester kan vrakes

Beredskapserfaring fra Delta

Arne Hammersmark har vært politimester i Gudbrandsdal i seks år. Han søkte opprinnelig politimesterjobben i Innlandet, men har noe overraskende trukket sitt kandidatur. En tungtveiende grunn er ifølge ham at Innlandet etter all sannsynlighet får hovedsete på Hamar. I dag holder Hammersmark til på Lillehammer.

TRAKK SEG: Arne Hammersmark trekker seg som politimester. Men utelukker ikke en fremtid i Politidirektoratet - og stillingen som direktør for beredskap og krisehåndtering blir ledig: – Jeg vurderte den sterkt da Kaare Songstad søkte og fikk den. Den gang søkte jeg ikke. Jeg får ta en vurdering når alt har lagt seg. Foto: Politiet
TRAKK SEG: Arne Hammersmark trekker seg som politimester. Men utelukker ikke en fremtid i Politidirektoratet - og stillingen som direktør for beredskap og krisehåndtering blir ledig: – Jeg vurderte den sterkt da Kaare Songstad søkte og fikk den. Den gang søkte jeg ikke. Jeg får ta en vurdering når alt har lagt seg. Foto: Politiet

– Det er en totalvurdering. Jeg la alle momentene i vektskåla, og vektet dem mot hverandre. Å ta på seg en ny jobb som involverer to timer daglig pendling for meg, ønsker jeg ikke. Det er et verdivalg i forhold til små unger, sier Arne Hammersmark til ABC Nyheter.

I likhet med Songstad har 51-åringen sterk CV – men noe tyngre beredskapsbakgrunn.

Han har vært i en rekke distrikter fra Jæren i sørvest til Østfinnmark i nord som politiinspektør, politiadjutant og dommerfullmektig – for å nevne noe. Han har bakgrunn fra Beredskapstroppen, og han har ledet det norske politiprosjektet i Afghanistan. 51-åringen har juridisk embetseksamen og Politiskolens grunnkurs.

Hammersmark utelukker ikke at han søker stillingen som etter alle solemerker blir ledig etter Songstad i POD.

– Det perspektivet er helt nytt for meg. Jeg vurderte den sterkt da Kaare Songstad søkte, og fikk den. Den gang søkte jeg ikke. Jeg får ta en vurdering når alt har lagt seg. Jeg har ikke bestemt meg, sier Hammersmark.

Les også: Politidirektør Odd Reidar Humlegård: – Kritikken er krevende

Fire kvinner trolig inne

Distriktet det knytter seg mest spenning til, er Øst. Der har Arne Jørgen Olafsen, som er nåværende politimester i Follo, vært regnet som en favoritt. Men de er mange om beinet. 13 søkere av 14 har opprettholdt sitt kandidatur. Fem av dem er politimestre. En mann har dessuten fått lov til å være unntatt offentlighet – i likhet med tre andre søkere; i Sør-Øst, Møre og Romsdal og Innlandet.

Det er fortsatt få kvinner på søkerlistene. Av dem, er tre ansett som «bankers»: Politimester Kirsten Lindeberg i Agder blir trolig sittende ett år til, politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark fortsetter og i Nordland, blir trolig Tone Elisabeth Vangene ny politimester. Hun er nå Fylkesutdanningssjef.

ERFAREN: Christine Fossen var politimester i Søndre Buskerud fra 2002 til 2013. I 2013 og 2014 har hun hatt stillingen som Head of Mission, TIPH, Temporary International Presence in Hebron, vært i POD som seniorrådgiver og er nå politimester i Vestfold. Foto: Politiet
ERFAREN: Christine Fossen var politimester i Søndre Buskerud fra 2002 til 2013. I 2013 og 2014 har hun hatt stillingen som Head of Mission, TIPH, Temporary International Presence in Hebron, vært i POD som seniorrådgiver og er nå politimester i Vestfold. Foto: Politiet

Dessuten er politimester Christine Fossen med erfaring fra både Vestfold og Søndre Buskerud en meget sterk kandidat i Sør-Øst det vil være vanskelig å komme forbi. Sør-Øst får hovedkontor i Drammen. Eller eventuelt Tønsberg. Skien vurderes som lite sannsynlig.

Les også: Klatrer mot polititoppen

POD vil ha Ålesund

For en lokaliseringsdebatt er også noe skal landes før hovedseter og nye politimestre er på plass. I dag sendte POD ut sitt forslag til hovedseter i forbindelse med høringsrunden, som har frist 17. november.

Ett av stridens epler, er ettertraktede distrikt Øst. Der har POD innstilt på Sarpsborg foran Lillestrøm og Ski. På spørsmål om Sarpsborg ville vært et ønsket jobbsted for ham, svarer Follo-politimester Arne Jørgen Olafsen, som har hovedsete i Ski, slik:

– Først skal det være en høringsrunde som jeg har til hensikt å engasjere meg i, sier Olafsen til ABC Nyheter.

Et annet område det garantert blir debatt om, er fergefylket Møre og Romsdal. Der har POD innstilt på Ålesund. Det synes overraskende hverken Kristiansund eller Molde særlig om – de konkurrerer allerede om sykehus.

Les også: Kan vrakes som politimester fordi han mangler mastergrad


HER ER SØKERLISTEN

Navn på fire menn er unntatt offentlighet.

Agder:

Lindeberg, Kirsten Marie (61) politimester

Kathinka Mohn (55)

Nødset, Eirik (36) Manager

Olsen, Ketil Juul (49) Eier/daglig leder

Finnmark:

Matioc, Alexandru Ovidiu (22) Call Center Frontline

Hætta, Ellen Katrine (44) Politimester

Larsen, Ove (34) Maskinromsoperatør

Lorentzen, Øyvind (45) Lensmann

Innlandet

Gaarder, Thorbjorn (60), Chief credit officer

Thoresen, Rolf (48), politiinspektør

Lier, Curt A. (51), president Norges Juristforbund

Welhaven, Johan Martin (53) politimester

Hammersmark, Arne (51) politimester TRUKKET SEG

MANN UNNTATT OFFENTLIGHET

Dale, Jan Helge (47) Sikkerhetsinspektør i Hæren

Brekke, Johan (56), politimester

Fossen, Cathrine (46), Tingrettsdommer

KVINNE, TRUKKET SEG

Møre og Romsdal

Skjold, Rune (41), avsnittsjef

Bøen, Ingar Olav (56), politimester

Brudevoll, Ove (50) Sjef for retts- og påtaleenheten/politimesterens faste stedfortreder

Ringstad, Håvard (43) Daglig leder

MANN UNNTATT OFFENTLIGHET

KVINNE TRUKKET SEG

Ødegård, Ole Ingar (46), Kommuneadvokat i Kristiansund

Aglen, Trond Arne (43) Administrasjonssjef

Nordland

Gaarder, Thorbjørn (60), Chief credit officer

Skjold, Rune (41) Avsnittsjef

Vangen, Elisabeth (49) Fylkesutdanningssjef

Heir, Geir Ove (57) politimester

Olsen, Sandra Erin (23) politi

Sør Vest

Vik, Hans (52) politimester

Sør-øst

Lier, Curt A. (51) president Norges Juristforbund

Brekke, Johan (56), konstituert politimester

Welhaven, Johan Martin (53), Politimester

MANN UNNTATT OFFENTLIGHET

Veiding, Torodd (60), fungerende seksjonsleder

Fossen, Christine (53) politimester

Dale, Jan Helge (47), Sikkerhetsinspektør i Hæren

Trøndelag

Matre, Atle (645) lensmann

Moe, Niels Kristian (51) politimester

Hind, Siw (47) seksjonssjef forvaltning

Ulvin, Anne Borgit (52) driftsenhetsleder

Bjerkem, Olav Sigbjørn (62)

KVINNE TRUKKET SEG

Vest

Nilsen, Rune Birger (52)

Skjold, Rune (41) Avsnittsjef

Bolmann, Anne-Margrete (59)

Nordheim, Åse Berg (51) Daglig leder/konsulent

Songstad, Kaare (48) Avdelingsdirektør Politidirektoratet

Øst

Gaarder, Thorbjorn (60) Chief credit officer

Hasseldal, Jon Steven (45) politimester

Lier, Curt A. (51) President Norges Juristforbund

Olafsen, Arne Jørgen (55) politimester

Vandvik, Bjørn Eirik (48) politimester

Welhaven, Johan Martin (53) politimester

Bonnevie-Svendsen, Eystein (54) Nestkomm. Forsvarssjefens interne revisjon

Hotvedt Gjerløw, Fam (29), senterleder

MANN TRUKKET SEG

MANN UNNTATT OFFENTLIGHET

Nødset, Eirik (36) Manager

Sundklakk, Ragnar (54) Rådmann

Brekke, Johan (56) Politimester

Guttulsrød, Tom Erik (53) Sjef Felles Kriminalenhet/Politiinspektør

Politidirektoratets forslag til hovedseter for de 12 distriktene:

Finnmark PD: Kirkenes (politisk besluttet)

Troms PD: Tromsø

Nordland PD: Bodø

Trøndelag PD: Trondheim

Møre og Romsdal PD: Ålesund (realistisk alternativ: Molde eller Kristiansund)

Vest PD: Bergen

Sør-Vest PD: Stavanger

Agder PD: Kristiansand ( Ikke er berørt av sammenslåing av politidistrikter)

Sør-Øst PD: Drammen (realistisk alternativ Tønsberg)

Oslo PD: Oslo

Øst PD: Sarpsborg (realistiske alternativ: Ski og Lillestrøm)

Innlandet PD: Hamar (realistiske alternativ: Hamar eller Lillehammer)

Høringsfristen er 17. november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus