Grusomme beretninger fra det bombede sykehuset

– Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var, skriver sykepleier Lajos Zoltan Jecs på Leger Uten Grensers nettsider.
– Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var, skriver sykepleier Lajos Zoltan Jecs på Leger Uten Grensers nettsider. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix

Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble truffet av flere bombeangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, skriver sykepleier Lajos Zoltan Jecs på organisasjonens nettsider. Han har jobbet ved sykehuset i Kunduz i flere måneder.

Etter alt å dømme var det amerikanske luftangrep som rammet sykehuset og tok livet av minst 19 personer.

– Hele situasjonen var veldig krevende. Vi så våre kollegaer dø. Farmasøyten vår, jeg snakket med ham senest i går og planla lagerbeholdningen, og så døde han der inne på kontoret vårt, forteller Jecs.

Les også: USA beklager dødelig bombing av sykehus i Afghanistan

– Kaos

Natt til lørdag ble et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, Afghanistan, bombet. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix
Natt til lørdag ble et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, Afghanistan, bombet. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix

MSF opplyser at luftangrepet pågikk i over en time, også etter at organisasjonen gjentatte ganger hadde kontaktet afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington for å informere om bombingen.

– MSF ringte desperat til NATO og Washington da bombene falt over sykehuset, sier en ansatt til Reuters.

Organisasjonen har publisert bilder som viser bygningen som står i flammer og medisinsk personell som er sjokkert og forvirret over det som skjer, men som fortsetter å jobbe for å redde livet til mange av de sårede.

– De første øyeblikkene var bare kaos. Mange nok ansatte hadde overlevd til at vi kunne hjelpe alle de sårede det var mulig å behandle. Men det var for mange vi ikke kunne hjelpe, skriver Jecs.

Les også: Harpviken: – De ansvarlige må beklage uten forbehold

– Sjokkert

Blant de 19 dødsofrene er både MSF-medarbeidere og pasienter, derav tre barn. Ytterligere 37 er alvorlig såret.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet. Qiamudeen forteller til AFP at sykehuset var svart og fylt av lukten av brent kjøtt, og at lik på stedet var forkullet til det ugjenkjennelige.

Det var 105 pasienter og pårørende og over 80 ansatte på sykehuset da det ble angrepet. Noen av de mest kritisk sårede ble overført til et sykehus i Puli Khumri, som ligger to timers kjøretur unna.

Les også: Stoltenberg kondolerer ofrene for sykehusbombing

Obama kondolerer

Lørdag kveld kondolerte USAs president Barack Obama etter hendelsen.

– På vegne av det amerikanske folket sender jeg mine dypeste kondolanser til de medisinsk ansatte og andre sivile som ble drept og skadd i den tragiske hendelsen ved et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, sier Obama.

Presidenten sier han vil avvente resultatene fra granskingen til forsvaret før han tar stilling til omstendighetene rundt tragedien.

Det amerikanske forsvaret har innrømmet å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser.

– Angrepet kan ha ført til utilsiktede skader på et sykehus i nærheten, opplyser Pentagon.

Krever forklaring

Leger Uten Grenser krever en forklaring fra USA på hvordan noe slikt kunne skje.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier styreleder Meinie Nicolai i MSF.

USAs forsvarsminister Ash Carter sier amerikanske myndigheter vil granske det som skjedde. Men Nicolai krever en uavhengig gransking av angrepet. Det samme har FNs generalsekretær Ban Ki-moon tatt til orde for.

Les mer: MSF krever forklaring på sykehusangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus