Iranske menn gir rettighetene tilbake til kona

På facebooksiden ”My Stealthy Freedom” har flere iranske menn lastet opp bilder av seg selv mens de poserer med budskap om at deres koner skal ha samme rettigheter som dem selv. Foto: My Stealthy Freedom.
På facebooksiden ”My Stealthy Freedom” har flere iranske menn lastet opp bilder av seg selv mens de poserer med budskap om at deres koner skal ha samme rettigheter som dem selv. Foto: My Stealthy Freedom.

Iranske menn med nettkampanje for å gi tilbake rettighetene loven har tatt fra kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte overskrifter over hele verden da en av Irans fremste kvinnelige fotballspillere ble nektet å delta i Asiamesterskapet i Malaysia fordi ektemannen nektet henne pass.

Ifølge iransk lov mister en kvinne mange av sine rettigheter i det hun gifter seg. Det er dermed ektemannen som har rett til å bestemme om hustruen skal få tillatelse til å arbeide, begjære skilsmisse eller reise utenlands.

Ny kampanje

I en ny kampanje har imidlertid flere iranske menn valgt å si fra seg rettighetene de har fått av loven til å bestemme over kvinnen de er gift med.

«Lykken i et forhold innebærer at begge parter er lykkelige. Rettighetene loven tok fra min hustru da vi giftet oss, ga jeg tilbake til henne med en gang,» står på plakaten en ung mann holder opp på et bilde lastet opp på internett.

På et annet bilde holder en eldre mann opp en plakat med teksten «Jeg eier ikke min kone. Jeg er hennes partner. Rettighetene loven tok fra henne og ga meg gir jeg tilbake til henne»

Eksemplene er mange, skriver svenske SVT:

«Jeg, en iransk mann, skjemmes over artikkel 18 i passloven. Min hustru, du er fri».
«Menneskelige rettigheter har intet kjønn. Jeg gir tilbake til min kone retten til å reise, til å skille seg og til å arve. La oss begynne med oss selv».

«Jeg gir tilbake alle rettigheter til min hustru, slik at vi er jevnbyrdige».

800.000 følgere

Den iranske journalisten Mashid Alinejad står bak den populære facebooksiden My Stealthy Freedom hvor flere av bildene er publisert.
– Det er hinsides trist at en mann bestemmer kva kvinnen skal gjøre - det er brudd på menneskerettighetene. Hva gir en person rett til å ha denne typen makt over en annen, spør Alinejad retorisk overfor den engelske avisen Independent.

Facebookgruppen My Stealthy Freedom har over 800.000 følgere og ble opprettet av Alinejad som en protestaksjon for modige, iranske kvinner. I 2014 postet den kvinnelige journalisten et bilde av seg selv uten hodeplagg, først i London - deretter i Iran. Dette ble starten på en kampanje hvor flere andre kvinner begynte å legge ut bilder av seg selv uten hodeplagg.

Med facebooksiden ønsker Mashid Alinejad å gjøre folk oppmerksomme på alle de hinder iranske kvinner møter i det daglige.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus