Meny

Aksjonerer for kreftbasseng

– Grotesk å stjele folkegave fra kreftsyke

SKREV OM DET: – Det å stjele en folkegave fra kreftsyke mennesker, det er så høyst umusikalsk, så grotesk, et overgrep mot de som har gitt gave, og de mange syke som trenger litt trivsel, avkobling og terapi, sier programleder og forfatter Lise Askvik, som selv er kreftrammet. Her på Aschehougs hagefest i august.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket om permanent å tørrlegge Trivselsbassenget for kreftsyke på Radiumhospitalet har satt sinnene i kok. 22. oktober blir det demonstrasjon. – Jeg er oppriktig forbanna, sier P4-profilen Lise Askvik.

Journalisten og forfatteren har selv kjempet mot brystkreft, og det hun kaller et kynisk helsevesen.

– Det er overfor de dødelig syke og dem som virkelig trenger systemene, det svikter mest. Men det merker ikke folk flest før de opplever systemet selv. Det gjorde ikke jeg heller før jeg fikk kreft. Helsesystemet vårt er bygd opp sånn at å spare penger er det eneste saliggjørende, sier Lise Askvik til ABC Nyheter.

Trivselsanlegget var i sin tid en folkegave, bygget etter at barn hadde hatt basarer, bedrifter kronerulling og idrettslag og artister Norge rundt en kjempedugnad. I 1993 ble det åpnet av to dronninger for full musikk. 17. mai 2013 tappet ledelsen ut vannet etter funn av legionella i vannanlegget på Radiumhospitalet. Siden har det ligget brakk – friskmelding og massive protester fra fortvilte kreftsyke til tross.

Prislapp for å drifte Trivselsbassenget er anslått til 2,5-3 millioner pr. år. Men den summen har ikke OUS-ledelsen funnet midler til i sitt budsjett på 20 milliarder kroner. Ennå.

– Bassengtilbudet ved Radiumhospitalet er dessverre ikke et tilbud vi kan prioritere foran andre nødvendige tjenester i sykehuset, uttalte administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo Universitetssykehus (OUS) 23. september – og la til at også bassenget ved barneavdelingen ved Rikshospitalet ville forbli stengt, fordi de trenger 2,5 millioner for å istandsette det grunnet slitasje.

TØRRLAGT: Folkegaven ble i 1993 åpnet av dronningene Sonja og dronning Silvia, og var resultat av en massiv kronerulling. 17. mai 2013 tappet den nåværende ledelsen ut vannet av bassenget, som er designet for at pasientene skal ha maksimal trivsel. Bak dronningene ses Jakob Weidemanns veggmaleri, som han donerte gratis. Foto: Pedersen Frode / Aftenposten

Konsekvens: Minst 100 barn står uten viktig behandling etter å ha gjennomgått store operasjoner. Atter andre har mistet det som holder dem oppe psykisk.

Bakgrunn: Pårørende fortviler: Stenger bassengtilbud til barn og kreftsyke

– Grotesk og umusikalsk

Lise Askvik er ikke nådig mot Erikstein & Co.:

– Det er mere salig å spare penger enn å spare liv og helse. Systemet er sånn designet. Sånn som å tørrlegge dette bassenget for godt. Dette var en folkegave. Det å stjele en folkegave fra kreftsyke mennesker, det er så høyst umusikalsk, så grotesk, et overgrep mot de som har gitt gave, og de mange syke som trenger litt trivsel, avkobling og terapi, sier hun opprørt.

Askvik er langt fra den eneste som reagerer. Det har også flere politikere og ikke minst pårørende gjort.

Ylva (7) var en av dem som opplevde noen øyeblikks lindring og lykke i bassenget, før hun i 2013 døde av en kreftsvulst på hjernen. Hennes kamp har faren Magne Helander skrevet om i boken «Englepappa».

YLVA OG PAPPA: – Mange andre foreldre som har kreftsyke barn, eller barn som har dødd, har mange gode minner fra tiden i bassenget. Det er ikke bare et basseng, det er et treffpunkt der barna treffer hverandre, hjelper hverandre, sa Magne Helander nylig. Foto: Magne Helander/Englepappa

Siden har han engasjert seg for andre syke barn, blant annet i Stiftelsen Sykehusbarn. Det er Helander som har dratt i gang både demonstrasjonen, som finner sted foran Radiumhospitalet 22. oktober klokken 17:00, og et opprop stilet til ledelsen ved Radiumhospitalet: «NEI til nedleggelse av trivselsbassenget.» På kort tid har 3.500 signert.

Helander sier han vil belyse hvor viktig de varme bassengene er for kreftsyke og enkelte andre pasientgrupper. Flere av dem er sterkt bevegelseshemmet etter behandling med for eksempel cellegift.

Les også: Minst 100 syke barn rammet

Fikk millioner etter krav om ny pupp

– Stort sett er det bare foreldre og pårørende til kreftpasienter som vet hva det betyr. For andre er det bare et basseng, sier Helander, og utdyper:

– Bassenget er en del av noe som fungerer, og et treffpunkt for de fleste som har vært gjennom en tøff tid med sykdom. Derfor er det viktig for min del. Jeg har hatt pizzakvelder med barnekreftforeningen der, og sett alt det positive som skjer, sier Helander.

Lise Askvik fjernet det ene brystet etter kreften. Venteliste for å få rekonstruert et nytt, var ti år. Det nektet hun å finne seg i. Sammen med makker Astrid Gunnestad i P4-programmet «Meggene» dannet hun Facebook-gruppen «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft». Responsen var enorm, resultatet ble at 150 millioner kroner ble øremerket rekonstruksjonssaken, det ble opprettet ni nye stillinger for plastikkirurgi for alle pasientgrupper og det norske regelverket ble endret.

GA SEG IKKE: Brystkreftopererte Lise Askvik fikk selv rekonstruksjon i 2014 og 2015, etter å ha kjempet en utrettelig kamp. Foto: Aschehoug

– I alle land i Europa hadde brystkreftopererte krav på rekonstruksjonsoperasjon, bortsett fra i Norge, sier Askvik, og legger til at køene nå har krympet kraftig.

Hun skryter av engasjementet til Magne Helander og Espen Rognlien, som er primus motor i Trivselsanlegget Venner. Hun gir følgende råd:

– Stå på, vær innbitt og ikke mist fokus! Økonomiens natur er seig, og tar ikke menneskelige hensyn. Man må insistere på at det er en helt feil tankegang, sier Askvik, og utdyper:

Les også: Leder av Stor­tin­gets helse­ko­mité (Frp): – Forventer at syke­hus­le­del­sen snur

Skeptisk til førjulsgave

– Det er ikke smart økonomisk å satse på helse. Det som lønner seg for staten er at gamle og syke folk dør. Men vi kan ikke ha et prinsipp der brutal økonomi styrer oss, vi må innføre etikk og menneskerettigheter!

Dagen etter at flere politikere fra Stortingets helse- og omsorgskomité til ABC Nyheter nærmest forlangte at OUS fant penger til å drifte Trivselsbassenget, fikk pipen en litt annen lyd hos ledelsen ved OUS. Da twitret sykehuset en melding på vegne av direktør Bjørn Erikstein:

«OUS ser på mulighetene for gjenåpning av trivselsbassenget ved Radiumhospitalet i budsjettbehandlingen for 2016 ».

BESTEMMER: Bjørn Erikstein, administrerende direktør OUS (t.h) sammen med helseminister Bent Høie (H) da nye planer for nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet ble presentert. Bassengdriften til anslått 2,5-3 millioner kroner har de ikke funnet penger til i budsjettet på 20 milliarder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Men veien er lang:

– Først skal statsbudsjettet legges frem. Så skal budsjettet behandles på styremøtet i desember. Der skal man se på muligheten av gjenåpning av Trivselsbassenget. Det blir fattet en beslutning i det møtet. Men hvor lang tid det tar i praksis eventuelt å sette i gang noe etter det, er uvisst. Det må vi få komme tilbake til, utdyper m edievakt Knut Albert Solem til ABC Nyheter.

Magne Helander er skeptisk til at styremøtet ender i en førjulsgave. Sykehuset kutter nemlig der de kutte kan.

– Spørs hvordan det går. Det blir ikke juletrær på hele Oslo Universitetssykehus i år. Det blir ikke noe jul der, sier Magne Helander.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:07 Dansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04 Forbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48 Kamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45 Tre i varetekt for omfattende bedrageri23:36 Hareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35 Nordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen
Siste nytt
00:07SportDansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04SportForbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48SportKamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45NorgeTre i varetekt for omfattende bedrageri23:36SportHareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35SportNordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportBerget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus