Meny

Venter på at 12.000 kubikkmeter stein skal rase ut

Bjarne Berg er nærmeste nabo til Oksfjellet: – Vi har jo panoramautsikt når raser. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuelystne og eksperter sto med skråe blikk opp mot Oksfjellet i Kåfjorddalen i Troms i håp om å få med seg det varslede steinraset.

NVE har målt store bevegelser i fjellet som overvåkes tett. Natt til fredag beveget fjellet seg med en hastighet som tilsvarer tre meter i døgnet. Da klarer ikke måleinstrumentene å følge med. Ut over fredag var bevegelsene minsket noe, men fortsatt målt til 50 centimeter i døgnet.

– Vi forventer at en stor steinblokk vil rase ut fra fjellet snart. Om det skjer i dag, lørdag eller søndag kan vi ikke si. Men bevegelsene har vært så store at det er nødt til å skje noe snart, sier regiondirektør Ole Jan Hauge i NVE til NTB.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se intervju med NVE her:

Les også: Beboere i Rauma ser frem til å bli ferdig med Mannen-ras

Evakuert

Steinblokken som er i bevegelse kan være så stor som 12.000 kubikkmeter, eller mer enn 100 lastebillass. Kommunens kriseteam er varslet, og fylkesmannens beredskapsavdeling følger nøye med. Politibetjent Helge Rønnestad opplyser at folk skal være trygge utenfor sikkerhetssonen.

For snart to uker siden måtte den nærmeste naboen Siv Nina Myrvoll og ektemannen evakuere og slakte geitebesetningen. Ingen var i stand til å ta over dyrene. Siden da har det vært innført ferdselsforbud i området.

Spennende

Bjarne Berg er vokst opp på nabohuset til den evakuerte geitegården og er vant med steinras fra Oksfjellet. Men ingenting i nærheten av det ekspertene nå tror vil komme.

– Det er spennende å stå her og høre at det raser i fjellet. Jeg er oppvokst her på gården og har sett og hørt mye steinras opp gjennom tidene, sier Berg som i dag bruker gården som fritidsbolig.

Se intervju med Berg øverst i artikkelen.

Bevegelsene i fjellet har tatt seg kraftig opp etter mye regn i Troms. Før helgen var hastigheten i Oksfjellet 4 centimeter i døgnet. Etter stormen tirsdag kveld var hastigheten mellom 6 og 7 centimeter, og torsdag var den økt til 15 centimeter, ifølge NVE.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus