Meny

Russisk bombing overskygger Ukraina-samtaler

Russlands president Vladimir Putin skal i møter med blant annet Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel når han kommer til Paris fredag. Foto: Pool / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsledere fra fire europeiske land møtes fredag for å forhandle om fred i Ukraina. Russlands framferd i Syria bidrar til å komplisere samtalene.

– Det er åpenbart at utviklingen i Syria vil påvirke klimaet under de lenge planlagte Ukraina-samtalene, sier en medarbeider av Frankrikes president François Hollande til AFP.

Analytikere har mistenkt Russlands president Vladimir Putin for å bruke Syria-konflikten i håp om å forhandle fram en bedre avtale om Ukraina og tvinge fram en lettelse i sanksjonene mot Russland.

Analyse: Derfor går russerne tungt i Syria

Påstandene ble blankt avvist av landets utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

– Dette er en fullstendig absurd tolkning av det som skjer, sa Lavrov.

Foruten Russland og Frankrike, deltar Tyskland og Ukraina på fredagens møte i Paris. Møtet er det første mellom Putin og vestlige ledere siden russerne startet luftangrepene i Syria natt til torsdag.

Russland er blitt kritisert av vesten for å angripe moderate opprørsgrupper, noe som har økt spenningen i forkant av samtalene.

I tillegg til fellessamtaler om Ukraina, skal Putin holde bilaterale samtaler med både Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris. Syria-spørsmålet vil trolig stå høyt på agendaen også her.

Likevel understreker flere tjenestemenn at hovedformålet med dagen er å komme videre med fredsprosessen i Ukraina. Statslederne skal blant annet forhandle om planlagte lokalvalg i separatistområdene øst i landet og tilgangen for internasjonale observatører.

Les mer:

Saudi-Arabia krever at Russland stanser Syria-angrep

– Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Stoltenberg bekymret over russiske angrep i Syria

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus