Åtte av tjue politivådeskudd ikke rapportert

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

I løpet av den midlertidige bevæpningen av politiet, har det gått av 20 vådeskudd. Bare 12 av dem er meldt inn til Spesialenheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opp til hver enkelt politimester å bruke skjønn og vurdere om et vådeskudd skal rapporteres inn. Det er ikke bra nok for Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er nestleder i Stortingets justiskomité, skriver VG.

– Det er noe som skurrer her. Innrapportering av vådeskudd handler ikke bare om å få statistikk, men om alvorlige hendelser som vi for all del vil unngå, sier Ropstad. Han reagerer på tallene avisen presenterer etter å ha hentet inn tall fra Spesialenheten og sammenlignet dem med det totale antallet kjente vådeskudd.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) endret rapporteringsplikten for vådeskudd i august. Nå skal slike hendelser rapporteres til Politidirektoratet, som rapporterer videre til Justisdepartementet.

– Vi ønsker mer sentral kontroll på dette. Ved å innføre denne registreringsordningen, så sender vi også et signal til politidistriktene om at dette er noe vi har et fokus på, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp). Ropstad er likevel ikke fornøyd.

– Hvilken rolle spiller endringen hvis ikke Spesialenheten får tilsendt alle tilfellene? Hvorfor er det ikke noen automatikk i politimesternes varsling til Spesialenheten, spør Krf-politikeren.