Ny straffelov trer i kraft i dag

Anders Anundsen er stolt over at regjeringen iverksetter en ny straffelov.
Anders Anundsen er stolt over at regjeringen iverksetter en ny straffelov. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den nye straffeloven som trer i kraft torsdag innebærer blant annet strengere strafferammer for vold i nære relasjoner og et sterkere vern mot overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er stolt over at regjeringen nå får iverksatt en lov som Stortinget vedtok første del av allerede for ti år siden, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Den nye straffeloven er vedtatt av Stortinget i flere omganger, første del i 2005. Ikrafttredelsen av loven har blitt utsatt i påvente av nye IKT-systemer i politiet.

Eksisterende IKT-løsninger i politiet er tilpasset den nye loven. Mange tusen ansatte i politi- og påtalemyndighet, domstolene og andre aktører har fått opplæring.

Den nye loven innebærer en forenkling og opprydding som ifølge statsråden gjør den mer lettlest, tidsmessig og tilgjengelig.

– Loven er også bedre egnet til å håndtere moderne kriminalitet enn det den gamle var, sier Anundsen.

Eksempler fra den nye straffeloven er blant annet økt strafferamme fra 6 til 15 år for grov mishandling i nære relasjoner, doblet straff for enkelte tilfeller av grov omsorgsunndragelse av mindreårige og økt strafferamme for kjønnslemlestelse fra fire til seks år.

Enhver seksuell omgang og kvalifisert seksuell handling med barn under 14 år er benevnt som voldtekt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus