– Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Denne videoen skal angivelig vise russisk angrep i Syria.

Syrere i de opprørskontrollerte områdene i Homs har opplevd store ødeleggelser gjennom fire år med krig. Russlands luftangrep har nå ført ødeleggelsene til et helt nytt nivå, forteller innbyggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har vært utsatt for et bredt spekter av våpen, men russernes er absolutt de mest voldelige og grusomme og mest omfattende angrepene i Nord-Homs, sier en lege i byen Rastan. Han ønsker å være anonym i frykt for sin sikkerhet.

Elleve personer ble drept i Rastan, som ligger nord for Homs, inkludert tre barn, forteller legen. Til sammen skal minst 33 sivile ha blitt drept i luftangrepene, skriver Reuters.

De på bakken skal ikke ha rukket å komme seg i sikkerhet fordi de russiske kampflyene fløy for høyt til å bli hørt.

Det russiske forsvaret hevder at deres fly gjennomførte rundt 20 aksjoner mot ekstremistgruppa IS onsdag. USA har uttrykt bekymring for at målene ikke var IS, noe Russland avviser.

SISTE: Saudi-Arabia krever at Russland stanser angrepene i Syria

En times varsel

Amerikanske og russiske militærtopper skal møtes til samtaler så fort som mulig for å samordne luftkrigen i Syria, opplyser USAs utenriksminister John Kerry. Hans russiske kollega Sergej Lavrov er enig.

Ifølge The New York Times og Wall Street Journal var det USA-støttede opprørere som ble angrepet av Russland. Det vil si opprørsgrupper som er motstandere av både Russlands allierte Syria-leder, Bashar al-Assad, og IS.

USA hevder de ble informert om de russiske luftangrepene kun en time før de fant sted. NATO opplyser at det har vært lite koordinering mellom Russland og den USA-ledede koalisjonen.

Russland startet onsdag luftangrep mot Assads motstandere i Syria – det første russiske militærengasjementet utenfor den tidligere Sovjetunionen siden okkupasjonen av Afghanistan i 1979.

Les også: Putin: – Støtte til Assad-regimet er eneste løsning

Sjanseløse

Homs-regionen er av avgjørende strategisk betydning for at Assad skal kunne kontrollere Vest-Syria. I området er det en rekke grupper som kjemper under samlebetegnelsen Free Syrian Army (FSA).

– Den eneste forklaringen for å bombe oss er at de vil sende en melding til alle i Homs. Deres krigsfly er nye og avanserte. Hvordan kan vi bekjempe dem? Den eneste løsningen er at krigere og sivile forlater området, og det er akkurat det de ønsker, sier en FSA-tilknyttet opprørskommandant.

Les også: Stoltenberg bekymret over russiske angrep i Syria

Bensin på bålet

USAs forsvarsminister Ash Carter mener Russlands tilnærming til den syriske krigen, ved å angripe Assad-motstandere, er ensbetydende med å «helle bensin på bålet».

– Jeg har hatt befatning med dem i lang tid, og dette er ikke den type atferd man bør forvente profesjonelt fra det russiske militæret, sa han på en pressekonferanse i Pentagon.

Krigen i Syria er inne i sitt femte år, og har kostet over 240.000 mennesker livet. Åtte millioner syrere er på flukt i eget land, mens fire millioner mennesker har flyktet ut av landet, de aller fleste til nabolandene.

Les også: Forskerne tror krigen i Syria vil vare lenge