Taliban nekter for å ha tapt Kunduz

Afghanske sikkerhetsstyrker tar her stilling utenfor Kunduz. Bilde er tatt onsdag.
Afghanske sikkerhetsstyrker tar her stilling utenfor Kunduz. Bilde er tatt onsdag. Foto: Stringer/afghanistan / Reuters

Afghanske styrker hevder de har gjenvunnet kontrollen over den nordlige byen Kunduz fra Taliban, men kampene pågår fortsatt i deler av provinshovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Byen er gjenerobret og blir ryddet for terrorister. Store tap for fienden, skrev talsmann Sediq Sediqqi i innenriksdepartementet på Twitter natt til torsdag.

En Taliban-talsmann sier på sin side at opprørerne torsdag morgen fortsatt kjemper mot regjeringsstyrker i sentrum av byen. Taliban kontrollerer fortsatt mesteparten av de øvrige delene av byen med 300.000 innbyggere, hevder talsmannen.

Lokale innbyggere forteller om kraftige drønn natten gjennom og bekrefter at kampene fortsatt pågår i deler av byen.

I sentrum av Kunduz lå likene av Taliban-krigere strødd i gatene, ifølge AFPs kilder.

– Afghanske soldater tok ned det hvite og svarte Taliban-flagget på byens torg og heiste regjeringens flagg, forteller innbyggeren Abdul Rahman til nyhetsbyrået.

Forsterkninger

Kunduz er hovedstad i provinsen med samme navn og falt i Talibans hender mandag. De siste dagene har regjeringsstyrkene gjort gjentatte forsøk på å gjenvinne kontrollen over byen

Spesialstyrker fra NATO og amerikanske fly bisto de afghanske styrkene onsdag, og i kveldstimene satte regjeringsstyrkene i gang en massiv operasjon for å gjenvinne byen fra opprørsgruppen Taliban.

De afghanske styrkene melder om seier etter harde kamper natten gjennom.

– Etter at vi fikk forsterkninger og startet en massiv operasjon inne i Kunduz klarte ikke Taliban å stå imot lenger og rømte, sier fungerende guvernør i Kunduz-provinsen Hamdullah Danishi.

Flere forsøk

Det har også vært flere kamper ved flyplassen i byen, men det er usikkert om afghanske styrker har gjenvunnet kontrollen her.

Tapet av Kunduz ble regnet som et stort nederlag for de afghanske styrkene, som har mottatt utstyr og trening for milliardsummer av vesten.

– Det har vært et tiår med bruk av enorme pengesummer og kunngjøringer om at militæret blir stadig bedre. Taliban skulle ikke være i stand til å ta over Kunduz, sa analytiker Patrick Skinner i etterretningsselskapet The Soufan Group i New York onsdag.

Ville innføre Sharia

Regjeringsstyrkene trakk seg ut av byen mandag, samme dag som Taliban inntok byen. Afghanistans viseforsvarssjef, Murad Ali Murad, har forsvart hærens innsats. Han begrunner tilbaketrekkingen med at det var nødvendig for å hindre høye sivile tapstall.

Det er første gang siden den amerikanskledede invasjonen i 2001 at Taliban har kontroll i en større by. Etter at opprørsgruppen tok kontroll over byen slapp de fri flere hundre fanger fra hovedfengselet og kunngjorde planer om å innføre sharialov.

Kunduz er et viktig strategisk knutepunkt, blant annet fordi mye av narkotikatrafikken går gjennom byen. Den har 300.000 innbyggere og var også Talibans siste høyborg før regjeringsstyrker tok kontroll over byen i 2001.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus