UDI-sjef: – Asylsystemet uegnet for dagens situasjon

UDI-direktør Frode Forfang.
UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI-sjef Frode Forfang og hans svenske kollega Anders Danielsson mener dagens asylsystem ikke er egnet for å håndtere den store tilstrømmingen Europa opplever nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to utlendingsdirektørene sa på et seminar i Oslo tirsdag at det trengs nytenking og gjennomgang av et system som er tilpasset en situasjon med langt færre asylsøkere, skriver Dagsavisen.

1.300 personer registrerte seg som asylsøkere hos Politiets utlendingsenhet (PU) forrige uke. Samme uke søkte 6.909 personer asyl i Sverige; 1.280 av dem var enslige, mindreårige asylsøkere. Når året er omme vil Sverige ha tatt imot 100.000 asylsøkere, mens Norge venter å ta imot 20.000 Men Danielsson tar ikke ord som «akutt», «krise» eller at «kapasiteten er sprengt» i sin munn.

– Det handler om å ta imot! Det er handlingskraft som må til nå. Å ta imot syriaflyktningene er «a piece of cake» for Europa. Vi må finne felleseuropeiske løsninger med en rettferdig fordeling, sier direktøren for det svenske Migrationsverket.

Forfang peker på to flaskehalser i dagens norske system: Politiets registrering på Tøyen og bosetting i kommunene. Norske kommuner kan ikke nekte å bygge asylmottak, men de kan nekte å bosette flyktninger. Det har ført til at 5.000 personer med oppholdstillatelse fremdeles bor på mottak.