Syriske flyktninger har bodd i Russland i årevis

Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland som mange syrere nå benytter seg av etter å ha bodd i Russland.
Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland som mange syrere nå benytter seg av etter å ha bodd i Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mange syriske flyktninger som søker asyl i Norge har bodd flere år i Moskva, på student- eller arbeidsvisum, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge PU har en større andel av flyktningene som kommer over grensen på Storskog fra Russland, hatt opphold i Russland over en lengre periode – enkelte så lenge som fem til sju år, melder NRK.

Strømmen av flyktninger over grensa fra Russland til Norge øker. Hittil i år er det kommet mer enn 500 personer, de fleste med bakgrunn fra Syria.

– Vi synes å se en tendens på at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sier Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet.

Personer fra Syria med lovlig opphold i Russland kan regne med å bli sendt tilbake. Samtidig har mange bodd i Moskva uten gyldige dokumenter og har klart å unngå fengsel eller deportasjon ved å bestikke politiet.

Bare onsdag kom det 42 personer over grensen på Storskog i Finnmark og søkte om asyl i Norge, opplyser Østfinnmark politidistrikt.