Breivik vil ikke bli hindret i å sulte seg i hjel

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom massedrapsmann Anders Behring Breivik gjør alvor av truslene om å sultestreike til han dør, kan ikke fengselet eller helsevesenet tvinge i ham næring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En veileder for helsetjenesten i for innsatte fastslår at retten til å bestemme sin egen skjebne står over helsetjenestens plikt til å gi øyeblikkelig hjelp, skriver Dagbladet. «Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9 har en pasient på grunn av alvorlig overbevisning rett til å nekte å motta blod eller blodprodukter eller til å nekte å avbryte en pågående sultestreik», heter det i veilederen.

Den innsatte skal i stedet for behandling få «tilfredsstillende informasjon» og helsetjenesten må forsikre seg om at vedkommende har forstått konsekvensens av å nekte behandling.

Jussprofessor Aslak Syse sier til avisen at det kreves en særlig lovhjemmel for å tvangstilføre næring.

Les også: Utøya-fedre imot innføring av Breivik-kaliber

– Tvangsernæring i fengsel er det ikke gitt særlige regler om. Dermed gjelder de vanlige reglene som åpner for sultestreik, om den så går på helsa løs, forklarer Syse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for at Breivik har varslet sultestreik er at soningsforholdene i fengselet skal ha blitt strengere siden september. I protest mot dette har Breivik skrevet et brev der han sier at han vil sultestreike fram til døden.

– Han skriver at han ikke orker mer, sa advokat Øystein Storrvik tirsdag

Rettslig prøving positivt

Etter at massedrapsmann Anders Behring Breivik igjen har truet med sultestreik og søksmål mot staten, sier jussprofessor Mads H. Andenæs at en rettslig prøving vil være positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik har gjentatte ganger klaget på soningsforholdene og krever blant annet å kunne ha omgang med fanger, å fritt kunne sende brev samt å få tilgang til en PC, skriver Dagbladet.

Anders Behring Breivik under terrorrettssaken. Foto: Heiko Junge / Afp
Anders Behring Breivik under terrorrettssaken. Foto: Heiko Junge / Afp

– Vi vet det er for omfattende bruk av isolasjon og forskjellige tvangsmidler i norske fengsler, så det er i vår alles interesse at en ressurssterk person som Breivik får prøvet alle sidene ved sine soningsvilkår på alle slags måter, sier jussprofessor Mads H. Andenæs til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk kvinne: – Jeg ønsker ikke å leve et liv uten Breivik

Vil ta saken til Strasbourg

Breivik har varslet at han vil ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det er vanskelig for mange å ha noe uhildet blikk. Det kan være bra om et internasjonalt organ vurderer om behandlingen er innenfor de internasjonale kravene som gjelder, sier jussprofessoren, som er en av Norges fremste menneskerettighetseksperter.

Lisbeth Røyneland, som leder den nasjonale støttegruppa for 22. juli, sier gruppen ikke har noen sympati med Breiviks situasjon.

– Jeg synes han har fått den straffen han fortjener og at han skal forholde seg til det.

Les også: – Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet