72 fanger til Nederland mot sin vilje

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

72 av de 174 innsatte som skal sone i nederlandske Norgerhaven, blir sendt ut av landet mot sin vilje. Nylig forsøkte en mann å ta livet av seg etter at han fikk beskjeden om overføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen, som er i 30-årene og soner i Bergen fengsel, sier til Bergens Tidende at tanken på å sone i Nederland er uutholdelig.

– Jeg har barn som bor i Bergen, som ikke kan besøke meg i Nederland. Jeg ville ikke fått de samme mulighetene til utdanning i Nederland. Dessuten er jeg syk, sier han.

Tillitsvalgte i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er kjent med selvmordsforsøket.

– Jeg synes dette er tragisk. Vi mener dette kunne vært unngått hvis man ikke hadde brukt tvang, sier regiontillitsvalgt Morten Aksdal. Han forteller at saken gjør stort inntrykk på både de innsatte og de som jobber i fengselet.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier det ikke er aktuelt å revurdere prosjektet.

– Det skjer mer eller mindre alvorlige hendelser i norsk kriminalomsorg hele tiden. Det er vanlig at innsatte blir sendt fra et fengsel til et annet i Norge uten at innsatte samtykker, sier Brein-Karlsen. Han ser positivt på at 102 innsatte har søkt seg til Norgerhaven og sier ordningen skal være frivillig «så langt det lar seg gjøre».