Meny

72 fanger til Nederland mot sin vilje

Illustrasjonsfoto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

72 av de 174 innsatte som skal sone i nederlandske Norgerhaven, blir sendt ut av landet mot sin vilje. Nylig forsøkte en mann å ta livet av seg etter at han fikk beskjeden om overføring.

Mannen, som er i 30-årene og soner i Bergen fengsel, sier til Bergens Tidende at tanken på å sone i Nederland er uutholdelig.

– Jeg har barn som bor i Bergen, som ikke kan besøke meg i Nederland. Jeg ville ikke fått de samme mulighetene til utdanning i Nederland. Dessuten er jeg syk, sier han.

Tillitsvalgte i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er kjent med selvmordsforsøket.

– Jeg synes dette er tragisk. Vi mener dette kunne vært unngått hvis man ikke hadde brukt tvang, sier regiontillitsvalgt Morten Aksdal. Han forteller at saken gjør stort inntrykk på både de innsatte og de som jobber i fengselet.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier det ikke er aktuelt å revurdere prosjektet.

– Det skjer mer eller mindre alvorlige hendelser i norsk kriminalomsorg hele tiden. Det er vanlig at innsatte blir sendt fra et fengsel til et annet i Norge uten at innsatte samtykker, sier Brein-Karlsen. Han ser positivt på at 102 innsatte har søkt seg til Norgerhaven og sier ordningen skal være frivillig «så langt det lar seg gjøre».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus