Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama er fortsatt sterkt uenige i synet på Assad-regimet i Syria. Men det kan gå mot et militært samarbeid i kampen mot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria-konflikten sto høyt på listen da Obama og Putin møttes til sitt første formelle møte på to år i FN-bygningen i New York mandag.

Etter 90 minutters samtaler med Obama, sa Putin at han ikke utelukker deltakelse i en militæraksjon med FN-mandat i kampen mot IS, sammen med vesten.

Den russiske presidenten beskrev møtet som «nyttig» og sa at han er klar til å bedre forholdet til USA.

– Det er mange ting vi må gjøre. Vi har en mulighet til å jobbe videre med å løse felles problemer sammen, sa Putin.

En amerikansk tjenestemann forteller at Obama og Putin ble enige om at det amerikanske og russiske militæret skal gå i dialog for å unngå konflikter i eventuelle operasjoner i Syria.

Mandag fremmet Russland et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd om å opprette en internasjonal militæroperasjon mot IS.

Bakgrunn: Kaldt håndtrykk og anstrengt skål mellom Obama og Putin

Uenighet om Assad

Selv om de to landene virker mer åpne for samarbeid i Syria-konflikten enn på lenge, er avstanden fortsatt stor i synet på Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal Obama ha sagt til Putin under møtet at det ikke er mulig å skape stabilitet i Syria hvis Assad beholder makten.

Dette understreket også den amerikanske presidenten tidligere på dagen, da han talte til FNs hovedforsamling.

– Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– Syria bør bestemme

Putin har på sin side vært tydelig på at han mener at man bør samarbeide med Assad i kampen mot ekstremistgruppen.

– Det syriske folket bør bestemme Assads skjebne, ikke Obama eller Frankrikes president François Hollande, sa Putin etter møtet med Obama.

Ifølge tjenestemenn tett på den amerikanske presidenten handlet halvparten av det 90 minutter lange møtet om Syria og den andre halvparten om Ukraina. Kommentarene fra de to presidentene i etterkant handlet i størst grad om konflikten i Syria.

Da møtet ble innledet var stemningen mellom de to statslederne tilsynelatende kald. Obama og Putin ga hverandre et kort håndtrykk foran de to landenes flagg før de fortsatte inn på et møterom. (©NTB)

Personvernpolicy