Total måneformørkelse natt til mandag

Slik vil måneformørkelsen foregå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneformørkelsen blir synlig i hele Norge, og fenomenet varer en drøy time fra klokken tre om natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen dreier det seg om en sjelden «supermåneformørkelse», melder nettstedet Himmelkalenderen.
Himmelkalenderen drives av Jan-Erik Ovaldsen, som er utdannet astronom ved Universitetet i Oslo.

En måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt eller delvis i skyggen fra Jorda. Når hele månen befinner seg i helskyggen, får vi en total måneformørkelse.

Forrige gang vi kunne oppleve en total måneformørkelse i Norge var 10. desember 2011. Den var best synlig nord i landet. Neste gang blir 31. januar 2018, og da er det utelukkende Nord-Norge som får med seg den totale fasen, skriver Ovaldsen.

Formørkelsen natt til mandag blir like godt synlig i sør som i nord. Denne utgaven er også spesiell fordi den inntreffer mens det er såkalt «supermåne». Månens bane rundt jorda er en smule avlang. Det gjør at månens avstand og dermed også dens tilsynelatende størrelse på himmelen vil variere. Begrepet «supermåne» brukes om de tilfeller der månen viser full fase samtidig som den befinner seg i banepunktet nærmest jorda. Da framstår måneskiven litt større enn ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NASA med nye utrolige bilder av Pluto

Fenomenet begynner klokken 03.07 mandag 28. september. Ser du opp på månen vil du se at den sakte «spises opp» av jordskyggen. Månen er helt inne i jordas helskygge klokken 04.11, skriver Ovaldsen. Til sammen varer himmelshowet én time og tretten minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 05.24 glir månen ut av helskyggen. Det hele er over 06.27.

Klokkeslettene er oppgitt i norsk sommertid og gjelder for hele landet og verden for øvrig.

Har du prismekikkert eller teleskop kan du ta månen og kraterlandskapet nærmere i øyesyn under formørkelsen. Lav måne gir også gode fotomuligheter. Et kamera med teleobjektiv og et stødig stativ er alt du trenger, skriver Ovaldsen.

Månen skinner fordi den reflekterer lyset fra sola. Under en formørkelse skygger jorda for sola. Men selv ved en total måneformørkelse vil ikke månen bli helt kullsvart. Det svake og ofte rødlige lysskjæret skyldes at sollyset blir avbøyd og rødfarget ved å passere gjennom jordatmosfæren før det treffer månen.