Tidenes laveste rente kan bli kuttet på nytt

Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør for Hovedstyrets rentebeslutning. Følg pressekonferansen direkte fra kl. 10.30.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank overrasket økonomene ved å kutte styringsrenta til 0,75 prosent fra et allerede historisk lavt nivå. Nordeas Steinar Juel teller rundetider mot nullrente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min vurdering er at rentene vil være lave i Norge i lang tid. Personlig ville jeg ikke ha bundet renta nå, sier Juel til NTB.

Da sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag kunngjorde at styringsrenta settes ned med 0,25 prosentpoeng, varslet han samtidig at nye nedsettelser vil kunne komme i løpet av det nærmeste året.

– Rentebanen peker klart mot mars, sier Juel. Sjeføkonomen i Nordea er ikke sikker på at bunnen er nådd da heller.

– Erfaringene fra andre land som har kjørt renta ned mot null, viser at det er svært vanskelig å heve den igjen, sier han.

Slik reagerer bankene: Nordea først ute med rentekutt - DNB avventer

Overraskende

– Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenta settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

En svak norsk krone talte imot rentenedsettelse nå, men sentralbanken la sterkere vekt på lavere oljepris, økende ledighet og fallende investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har alltid grundige diskusjoner i forkant, men vurderte intet annet alternativ, sa Olsen på torsdagens pressekonferanse. Det kom overraskende på ekspertene, som på forhånd ventet et uendret rentenivå.

– Norges Bank overrasker ved å reagere kontant på svekkede utsikter for oljebransjen, tross en svært svak krone og fortsatt solid vekst i boligpriser og husholdningsgjeld, sier Kjersti Haugland i DNB Markets.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB mener sentralbankens anslag for økonomisk vekst, lønnsvekst og inflasjon er «i overkant optimistiske». Norges Bank tror for eksempel at ledigheten når toppen i 2016, mens DNB anslår at dette først vil skje i 2018.

Les også: Over halvparten bruker boliglånet på andre ting enn bolig

Frykter gjeldssmell

Kort tid etter torsdagens rentebeslutning kunngjorde Nordea som første bank at renta settes ned for alle boliglånskunder med 0,25 prosentpoeng. Det samme gjør Danske Bank, mens DNB avventer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at rentenedsettelsen vil fyre opp under en langvarig og sterk boligprisveksten.

– Vi må regne med at det synkende rentenivået vil stimulere til fortsatt vekst i husholdningenes låneopptak som allerede er på et rekordhøyt nivå. Dermed øker risikoen for at flere pådrar seg en gjeldsbelastning som de på sikt vil misligholde, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Kommer vi i en situasjon med økt ledighet og mange av den grunn må selge samtidig, kan vi få et brått omslag i boligmarkedet, tilføyer han.

Sammensatt bilde

Norges Bank venter at veksten i norsk økonomi vil være svak og ligge på rundt 1 prosent. Også kronen ventes å være svak de nærmeste årene. Rentebanen er nedjustert fra juni, og først etter 2018 venter Norges Bank at den kan komme til å stige igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanken anslår at den registrerte arbeidsledigheten vil ligge på 3,25 prosent neste år, men Olsen erkjenner at bildet er sammensatt.

– Det er et regionalt problem, men også en nasjonal utfordring at ledigheten stiger. Problemene er særlig store i oljenære områder. langs kysten i sørvest. Men uansett er ledigheten en utfordring for økonomien, sier han.