Har budsjett på 20 milliarder – stenger basseng på grunn av 3 millionerMinst 100 syke barn rammet

MANGLER PENGER: – Bassenget er stengt av tekniske årsaker. Det må pusse opp før det åpnes igjen, så enkelt er det. Det vil koste rundt regnet 2,5 – 3 millioner kroner, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus
MANGLER PENGER: – Bassenget er stengt av tekniske årsaker. Det må pusse opp før det åpnes igjen, så enkelt er det. Det vil koste rundt regnet 2,5 – 3 millioner kroner, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som har gjennomgått store operasjoner står uten viktig behandling som følge av at terapibassenget på Rikshospitalets barneklinikk er stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor benyttet 100 barnepasienter bassenget sammen med fysioterapeut som en del av behandlingen etter blant annet operasjoner. Vannet i bassenget holder behagelige 36 grader.

Men totalt ble bassenget som ligger i 2. etasje over Barneklinikken brukt av 6000. For også søsken, revmatikere og enkelte andre pasienter, samt pårørende til barn som ligger der lenge, har brukt bassenget. Pasientene på Rikshospitalet kommer fra hele Norge, og både brukere og ansatte sier det ikke er mulig å prissette den positive effekten dette har på trivsel og psyke.

Bakgrunn: Pårørende for­tvi­ler: Stenger bas­seng­til­bud til barn og kreftsyke

Nå er det kjærkomne tilbudet til de syke barna tørrlagt på ubestemt tid. Anlegget må nemlig oppgraderes.

De anslåtte 2,5-3 millioner kronene det vil koste, har ikke sykehusdirektør Bjørn Erikstein funnet i sitt gigantbudsjett på 20 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stengt av tekniske årsaker. Det må pusse opp før det åpnes igjen, så enkelt er det. Det vil koste rundt regnet 2,5 – 3 millioner kroner. Vi har en streng prioritering av investeringsmidlene. Vi har mange gamle bygg, store behov og mange prioriteringer, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus til ABC Nyheter.

Les også: Englepappa: – Et av de siste stedene jeg så Ylva le

«Kan være viktig»

– Vi må også se på det faglige behovet for et slikt basseng. Vi vet at det et relativt lite antall barn som får trening i bassenget. Men det kan være viktig for dem. Vi har bedt om en faglig vurdering av behovet. Dette er ofte barn som har vært gjennom store operasjoner. Vi har bedt de som er ansvarlig for behandlingen av barna å finne konkrete alternativer til denne behandlingen, sier Erikstein, som har fått kraftig kritikk for sine planer opm å realisere et gigantsykehus med prislapp på 40 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – En av de største skandalene i norgeshistorien

Erikstein understreker at avgjørelsen om tørrlegging ikke er endelig. Bassenget ble stengt før sommeren. De håper å fatte en beslutning før årsskiftet.

– Vi ønsker en faglig gjennomgang av dette som et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten. Undersøke om aktørene finner andre alternativer, sier han.

Les også: Kritikk mot kreftsykehus: – Pasienter og pårørende ført bak lyset

Kreftbassenget endelig stengt

Beslutningen om ikke å gjenåpne Trivselsanlegget på Radiumhospitalet synes endelig fra sykehusledelsen. Ifølge Erikstein vil utbedringer av anlegget koste rundt 7 millioner kroner. I tillegg kommer årlig kostnad på drift på mellom 2,5-3 millioner.

Flere aktører har meldt seg og sagt at de ønsker å bidra for å gjenåpne anlegget gratis. Men Erikstein sier at de ikke har midler til å drifte det.

– Det er mye positivt rundt bruken av bassenget. Men strengt vurdert har det ikke vært et behandlingstilbud, det har vært mer på frivillig basis, sier Bjørn Erikstein.

Les reaksjonene: – Forventer at sykehusledelsen snur