Norges første F-35 kampfly er klart

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) deltok i seremonien da Norges første F-35-kampfly ble rullet ut av Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet er det første av inntil 52 norske F-35 kampfly som Norge skal anskaffe frem til 2025. Tirsdagens seremoni markerte at det første flyet er ferdig produsert.

– Dette er en historisk milepæl for forsvaret. Det er gledelig nå å se resultatene av den langvarige og grundige prosessen vi har gjennomført. Det politiske Norge har over tid stått sammen om dette viktige prosjektet, og nå ser vi de første konkrete resultatene, sier Søreide.

Flyene Norge får levert i år vil brukes for å trene norske flygere i USA. De første flyene som skal til Norge, kommer i 2017. Fra 2019 vil F-35 gradvis overta oppgaver fra F-16, ifølge forsvarsdepartementet.

De nye kampflyene tilfører forsvaret en rekke helt nye kapasiteter, mener Søreide.

– Blant annet vil F-35, sammen med det norskutviklede missilet Joint Strike Missile (JSM), sikre at våre fly vil kunne finne og treffe godt forsvarte mål på svært lange avstander med høy presisjon. Det styrker vår evne til å avskrekke enhver potensiell motstander, sier forsvarsministeren.

Se forsvarssjefens tale om de nye flyene:

Se hele seremonien i videoen under:

Personvernpolicy