Høyre mot blodrøde ordførertall

Generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal sammen og statsminister og partileder Erna Solberg må se de mister ordføreren i kommune etter kommune.
Generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal sammen og statsminister og partileder Erna Solberg må se de mister ordføreren i kommune etter kommune. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ut til at Høyre taper rundt halvparten av ordførerne sine, etter at 244 av 428 kommuner har bestemt seg for hvem de vil ha som ordfører de neste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter forrige kommunevalg i 2011 satt Høyre igjen med rekordmange 119 ordførere. Det er et tall partiet kan se langt etter nå, melder NRK.

For etter at 244 av 428 kommuner har bestemt seg for hvem som skal være ordfører, håper partiets generalsekretær Lars Arne Ryssdal at de skal klare å kapre 75. Om Høyre klarer det, kommer de til å miste 44 ordførerkommuner. Samtidig har de mistet, eller risikerer å miste, ordføreren i mange av de største byene og kommunene.

– Dette skyldes først og fremst at det vi kaller de borgerlige partiene samlet har gått tilbake. Vi gjorde et veldig godt valg i 2011, men nå er det ikke så godt, sier Ryssdal.

De tre store ordførerpartier i Norge er Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet. De har allerede kapret ordføreren i 211 av de 242 kommunene som har bestemt seg.

Så langt har Høyre fått ordfører i 33 kommuner, klart å beholde 24, fått ni nye og tapt 36. Arbeiderpartiet har ordfører i 118 kommuner, har beholdt 66, fått 52 nye og tapt 25. Og Senterpartiet har fått 61 ordførere, har beholdt 29, fått 32 nye og tapt 19.