Politiet snakket ikke med siktede i Tina-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet kan ikke forklare hvorfor de ikke snakket med de fire siktede i Tina-saken tidligere. Først 15 år etter drapet på Tina Jørgensen i Stavanger ble de kontaktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire menn med tilknytning til Lyngdal er nå siktet for drap eller medvirkning til drap på 20-åringen i 2000 og varetektsfengslet. Verken de eller flere nye vitner fra Rogaland eller Vest-Agder ble kontaktet av politiet under den omfattende drapsetterforskningen, til tross for at flere kjente Tina Jørgensen.

Bjørn Kåre Dahl, leder for personseksjonen ved Felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt, ble fredag spurt om hva han synes om at disse ikke ble avhørt før:

– At det nå har kommet opplysninger som gjør at vi beveger oss en annen vei, får vi ta til etterretning. Så får vi eventuelt evaluere hvorfor vi ikke har sett det tidligere.

Les også: Forsvarer: – Politiet er på rett spor i Tina-saken

Samme miljø

Tina Jørgensen var over lang tid del av samme ungdomsmiljø som de siktede i Lyngdal, der hennes familie ferierte på Rossfjord camping. Alle de fire siktede kjenner hverandre, og alle kjente Jørgensen, ifølge NRK og Fædrelandsvennen . En kilde forteller Dagbladet at de fire pleide å dra på fester i Stavanger på starten av 2000-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En måned senere ble liket funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.

Les også: Siktet 36-åring skal ha forklart seg om drapet i Tina-saken

Hemmelighet

Politiet vil ikke si hvor de fikk informasjonen som ledet til pågripelsen av en 36-åring torsdag, og mannens forsvarer, Odd Rune Torstrup, er klar på at hans klient ikke meldte seg selv. Ifølge TV 2 kom politiets gjennombrudd etter at 36-åringen fortalte noen om hemmeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I avhør onsdag kom 36-åringen med opplysninger som førte til pågripelse av de tre andre siktede i saken torsdag. Politiadvokat Herdis Traa sier det ikke er noe som tyder på at det vil bli flere pågripelser i saken.

Politiet mener det er sannsynlighetsovervekt for at de fire er skyldig i drap eller medvirkning til drap, og fredag ble alle framstilt for Stavanger tingrett. Alle ble varetektsfengslet i isolasjon med brev-, besøks- og medieforbud. Tre av dem ble fengslet i fire uker, med to uker i isolasjon. Den tredje, en 36 år gammel mann bosatt i Lyngdal, ble på grunn av helseproblemer fengslet i to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire menn pågrepet og siktet i Tina-saken

På rett spor

– Jeg tror politiet er på rett spor med å oppklare Tina-saken. Men det er veldig mange løse tråder og veldig viktig at de som eventuelt skulle være skyldig i noe som helst, ikke blir gitt anledning til å sette seg inn i de andres forklaringer, sier advokat Torstrup.

– Tre av de siktede er avhørt. Den fjerde har også sagt seg villig til å avgi forklaring, men det har ikke latt seg gjøre ennå, sier Bjørn Kåre Dahl i Rogaland politidistrikt.

– Begrensningen har sammenheng med at han er i en særdeles dårlig helsemessig tilstand. Han nekter på det sterkeste at han har gjort noe galt, og motsatte seg fengsling, sier advokat Arild Holden, som møtte i Stavanger tingrett for mannens forsvarer Thomas Randby.

Ytterligere en siktet, en 39-åring, nekter straffskyld i saken.

– Han stiller seg uforstående til denne alvorlige siktelsen og ønsker å forklare seg, sier hans advokat Trond Wåland.

De to andre har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet. Flere av de siktede er tidligere domfelt og har vært innblandet i narkotikakriminalitet, ifølge TV 2.