Folk og sauer evakuert under fjellet Mannen

Fjellet Mannen.
Fjellet Mannen. Foto: Ivargedde-dahl Ekseth / NTB scanpix

Ni personer og 350 sauer er evakuert fra området under fjellet Mannen i Rauma kommune. Øvre deler av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med 5 til 6 centimeter i døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fjellet Mannen

* Et 1.294 meter høyt fjell i Rauma kommune i Romsdal.

* Er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* I oktober i fjor ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Geologer har overvåket området nøye.

* Øvre deler av fjellpartiet beveger seg nå 5 til 6 centimeter i døgnet, mens nedre del beveger seg 0,5 centimeter i døgnet, melder NVE fredag kveld.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet fredag ettermiddag farenivået fra gult til oransje. Fredag kveld ble farenivået hevet ytterligere ett hakk, til rødt nivå, som betegnes som ekstremt.

– Alle beboere i området er nå evakuert, forteller operasjonsleder Korman Garshol i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Ifølge politiet dreier det seg om beboerne på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Romsdalen. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervahølen varsles også. Dessuten er Lyngheimbrua over Rauma skal stenges for trafikk.

Det er også gitt oppholdsforbud i området sørvest for Rauma, mellom Skjerve bru og Lyngheimgjerdet, begrenset i sørvest til fjellpartiet Mannen.

I tillegg er Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås stengt. NSB opplyser at det arbeides med å organisere alternativ transport.

Mye regn

Bevegelsene i fjellet har økt som følge av de store nedbørsmengdene, melder (NVE). Det har regnet mye i området, og det er meldt mye nedbør fram til søndag.

Også i de nedre delene av fjellet er det økt bevegelse. NVE opplyser at det ser ut til at hastigheten er oppe i 0,5 centimeter i døgnet.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Usikre innbyggere

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune i Romsdal forteller at det er satt stab i kriseberedskapsledelsen i kommunen.

Ifølge ordføreren er det ni personer fra tre husstander som er evakuert.

– I tillegg er det 350 sauer som har kommet ut av området, pluss en del husdyr som hunder og katter, forteller ordføreren til NTB.

Sauene ble hentet ut av området da farenivået ble hevet fra gult til oransje tidligere fredag. Denne aksjonen ble ferdig før det mørknet fredag kveld.

Folk er slitne

Ordføreren har selv vært i kontakt med de evakuerte og forteller at det er usikkerhet som preger dem.

– Folk er slitne. De har vært gjennom dette før. Skjer det store raset nå, eller skjer det ikke, det er det store spørsmålet. Og folk lurer på hvor lenge de må være borte fra husene sine, sier Hustad.

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus