– Lundestad med ufine karakteristikker

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five sier hun ikke ønsker å kommentere Geir Lundestads bok «Fredens sekretær, 25 år med nobelprisen».
Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five sier hun ikke ønsker å kommentere Geir Lundestads bok «Fredens sekretær, 25 år med nobelprisen». Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle mener Geir Lundestad kommer med ondskapsfulle karakteristikker i boka «Fredens sekretær». Verst går det utover Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kom etter hvert til at det var feil at Jagland ble valgt inn, skriver Lundestad i sin nye bok «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen», som lanseres torsdag.

Dagsavisens Arne Strand mener Lundestad tråkker i mobbernes spor når han karakteriserer Jagland.

– Det er når Lundestad karakteriserer Jaglands påståtte svakheter, at den tidligere sekretæren går over streken, skriver Strand i Dagsavisen.

Lundestad beskriver Jagland som distré og lite opptatt av å lære av andre. Ifølge Lundestad utviste Jagland tidvis «overraskende brister i kunnskap» og manglende teft for hva som passer seg i sosiale situasjoner.

– Det var stigende misnøye innad med den måten Jagland ledet komiteen på, anfører historieprofessoren som i 25 år var Nobelinstituttets direktør og komiteens sekretær.

Bakgrunn: Lundestad: Stigende misnøye med Jagland i Nobelkomiteen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommenterer ikke

Jagland vil ikke kommentere Lundestads karakteristikker.

– Jeg kan ikke av hensyn til komiteens integritet og virke gå inn i alle de tingene som er skrevet, sier Jagland til det svenske nyhetsbyrået TT.

Se intervju med Jagland under:

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreker også at hun er underlagt taushetsplikt, og derfor ikke kommenterer boka.

Både Stanghelle og Strand mener Lundestads bok er interessant, men begge gir uttrykk for at den er skjemt av ufine karakteristikker.

– Geir Lundestad åpner døra på gløtt inn i et av de mest lukkede og myteomspunne komitérom vi har i Norge. Han kommer med mange spennende observasjoner, men også flere ondskapsfulle karakteristikker, fastslår Stanghelle i intervju med Dagsrevyen onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stanghelle mener Lundestad nærmest begår et karakterdrap på Thorbjørn Jagland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Støre

Lundestad skriver også om da fredsprisen gikk til Liu Xiaobo i 2010.

Ifølge Lundestad skal daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre ved minst to anledninger ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til den kinesiske dissidenten.

– Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Nobelinstituttets mangeårige direktør.

Han hevder Støre minst to ganger skal ha oppsøkt Nobelkomiteens daværende leder Jagland og flagget sin bekymring for hva det ville innebære for Norge om fredsprisen gikk til en kinesisk dissident. Støre selv avviste onsdag påstanden om at han hadde forsøkt å påvirke Nobelkomiteen.

Stanghelle mener disse opplysningene er svært alvorlig.

– Geir Lundestad skriver at han aldri før har opplevd den type regjeringsmakt forsøke å stanse en ubehagelig fredspris. Det er forkastelig og reiser med ny kraft debatten om komiteens uavhengighet i forhold til våre styresmakter, uttaler Stanghelle til Dagsrevyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama

Fredspristildelingen til Barack Obama i 2009 vies også stor plass i boka.

– Ingen fredspris har noen gang vakt større oppmerksomhet. Mange av reaksjonene var negative, sågar svært negative, særlig i USA, skriver Lundestad.

Han var selv i tvil om konklusjonen og er fortsatt usikker på om det var rett å gi prisen til den amerikanske presidenten.

– Obama innfridde ikke alle forventningene, men jeg vil fastholde at han likevel har gjort verden til en litt bedre plass å bo. Kanskje kan det forsvare en Nobels fredspris selv i ettertid, skriver han. (©NTB)