Charlie Hebdo-journalist: – Folk må lære å forstå karikatur

Denne tegningen har skapt harme i sosiale medier.
Denne tegningen har skapt harme i sosiale medier. Foto: Skjermdump Twitter

Svarer på kritikken for tegningen som skapte sjokkbølger i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satiremagasinet Charlie Hebdo har måttet tåle hard motstand etter de publiserte en tegning av en gutt som ligger på stranda med ansiktet i vannet med overskriften «så nærme målet». Ved siden av gutten er det tegnet en reklameplakat med teksten «Tilbud! To barnemenyer til prisen av én». Over tegningen står det «Velkommen til flyktningene».

Motivet er slående likt det ikoniske bildet av Aylan (3). Det har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier. En av dem som reagerte er ifølge Dagbladet Peter Herbert, lederen for Society of Black Lawyers i Storbritannia.

Lille Aylan (3) var en av tolv flyktninger som druknet da en smuglerbåt på vei til Kos kantret rett utenfor kysten av Tyrkia. Foto: Stringer/turkey / Reuters
Lille Aylan (3) var en av tolv flyktninger som druknet da en smuglerbåt på vei til Kos kantret rett utenfor kysten av Tyrkia. Foto: Stringer/turkey / Reuters

Til Dagbladet sier journalist i Charlie Hebdo Agathe André at tegningen ikke er ment bokstavelig.

Fotograf: – Det var ingen ting jeg kunne gjøre annet enn å ta bilde av ham

– For det første må man huske at alle karikaturer inviterer til refleksjon, og overhodet ikke skal tolkes bokstavelig. Dette tragiske bildet av lille Aylan ble et symbol på tilstanden til migranter og flyktninger i verden i dag.

Hun påpeker videre at karikaturen forteller en historie om handlingslammede Europa og trafficking organisert av smuglere.

– Et rent helvete på jord. Folk må lære å forstå en karikatur. Det er en slik mangel på forståelse som sørget for å drepe mine kolleger.

Les også: Charlie Hebdos redaktør: Vil ikke lenger tegne Muhammed

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus