Duket for maktskifte

Illustrasjonsfoto Erna Solberg.
Illustrasjonsfoto Erna Solberg. Foto: Ntb Scanpix / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det borgerlige flertallet ser ut til å ryke både i Oslo og Bergen, i takt med valgtendensen også på landsbasis. De Grønne blir valgets vinner, tett fulgt av Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Basert på opptellingen av drøyt 450.000 forhåndsstemmer kan Arbeiderpartiet gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang Ap-leder Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge.

Da valglokalene stengte klokka 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet.

Også valgdagsmålingene i VG og TV 2 viser at Ap kan gjøre et historisk godt valg. Forhåndsstemmene gir Ap en oppslutning på 34,5 prosent, mens Ap får 32,3 prosent i VGs valgdagsmåling og 33 prosent hos TV 2.

– Jeg har gjort alt jeg kunne i hvert fall, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han på vei inn til valgvaken fikk spørsmål om sin egen innsats i valgkampen.

Flertallet skifter

Hovedbildet var det samme i begge valgdagsmålingene og i opptellingen av forhåndsstemmene: Betydelig tilbakegang for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, brakvalg for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og et meget solid valg for Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG fikk 6,6 prosent av forhåndsstemmene, mens valgdagsmålingene indikerte et resultat midt på 5-tallet. Det er uansett et nasjonalt gjennombrudd for partiet som fikk 1,3 prosent i 2011 og 2,5 prosent i 2013.

– Dette skal vi bruke til å fremme grønn politikk med større kraft enn noen gang før, sier MDGs Rasmus Hansson til TV 2.

Storbyene

I statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen og i hovedstaden ligger det an til maktskifte.

Hvis resultatet av forhåndsstemmingen slår til, kan Ap, SV, Senterpartiet og Rødt danne flertall uten støtte fra MDG, som på sin side gjør et sterkt valg med 7 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo kan Fabian Stangs dager som ordfører være talte, men like etter klokken 21 sa Stang til VG at det likevel kan bli aktuelt å forhandle med Oslo-valgets store vinner MDG – som ser ut til å havne på vippen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har Venstres Abid Q. Raja imidlertid liten tro på:

– Kommer MDG på vippen, da tror jeg resultatet er gitt, sier Raja.

Blåblått fall

Høyre faller fra 2011-valgets 28 prosent oppslutning til 24,6 prosent av forhåndsstemmene, og helt ned på 22-tallet på valgdagsmålingene.

Regjeringskollega Frp kan ende under 10-tallet hvis TV 2s måling slår til, og litt over hvis VG-målingen treffer best.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er varsom med å legge vekt på de tidligste tallene.

– Vi ser at det fortsatt spriker, akkurat som målingene har gjort. Ender vi på 10,7, er det absolutt veldig bra, sier Solvik-Olsen med henblikk på VGs valgdagsmåling.

Flyktningene beveger

På valgdagen ga SV-leder Audun Lysbakken uttrykk for at hans parti kan ha fått et løft mot slutten av valgkampen. Partiet lå over sperregrensen på 4 prosent på begge valgdagsmålingene og basert på forhåndsstemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange er beveget av flyktningene og føler at de store partiene har opptrådt for passivt. Det kan bety framgang for SV og flere andre, sa Lysbakken etter å ha stemt på Gamlebyen skole i Oslo.

KrF-leder Knut Arild Hareide pekte også på at flyktningkrisen og det ansvaret vi nordmenn har, overskygget lokale saker mot slutten av valgkampen.

– Og jeg mener det er riktig at dette har overskygget, sa Hareide.