Dronning Elizabeth setter verdensrekord:  – Ikke noe hun ønsker å feire

Se de historiske videobildene fra dronningens regjeringstid.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning Elizabeth har sittet på tronen i 33,446,430 minutter, men det har hun egentlig ikke veldig lyst til å feire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning Elizabeth (89) passerer onsdag klokken 17.30 engelsk tid rekorden som verdens lengst regjerende kvinnelige monark. Før henne var det hennes tippoldemor, dronning Victoria som hadde rekorden.

Dronning Elizabeth har klokken 17.30 sittet på tronen i 63 år. Det tilsvarer ifølge AFP Relaxnews offisielt sett 33,446,430 minutter. Eller 23,226 dager, 16 timer og 30 minutter.

Historikere strides fortsatt om eksakt tidspunkt for starten på dronningens regjeringstid. Årsaken til dette er at hennes far, kong Georg VI, døde mens han sov.

Les også: Gammel film viser dronningen gjøre nazihilsen

Visste du at...

  • I løpet av dronning Elizabeths regjeringstid har Storbritannia hatt 12 statsministre. Den første var Winston Churhill, som var mentor for dronningen da hun overtok tronen som 25 åring i 1952
  • Dronningen har brukt totalt ti timer på å holde 62 taler hvor hun adressert folket under åpningen av parlamentet
  • Hun har holdt 56 juletaler
  • Dronning Elizabeth har vært på 97 statsbesøk. Da Elizabeth var i Norge i 1955 var det hennes tredje statsbesøk som dronning. Det siste var til Tyskland i juni
  • Til tross for at dronningen er svært bereist, har hun ikke pass
  • I løpet av et år inviterer hun i snitt 50,000 personer til ulike fester
  • Hun har vært gift med prins Phillip i 67 år. Dronningen omtaler ham som «min store styrke». Paret ble gift 20. november 1947

Det er imidlertid kong Bhumibol Adulyadej av Thailand som har lengst regjeringstid blant monarker som er i live i dag. Han har sittet på tronen seks år lengre enn dronning Elizabeth.

(Kilde: AFP Relaxnews)

Les også: Dronning Elizabeth har snart sittet lengst på topp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen stor fest

Men dronningen planlegger ikke en stor folkefest på onsdag. Ifølge AFP Relaxnews kommer feiringen til å bli forholdsvis rolig. Hun skal kjøre et damptog i Skottland for å feire åpningen av en ny jernbanelinje og holde en middag ved Balmoral Castle. Både prins William og hertuginne Kate skal delta.

Ifølge kilder med kjennskap til slottet ønsker ikke dronningen noen stor feiring.

– Selv om hun forstår at dette er et historisk øyeblikk, er det ikke noe hun personlig ønsker å feire. Dagen hun overtok som regent, er tross alt samme dag som faren hennes døde, sier kilder til AFP Relaxnews.