Elektronikkjede vil hjelpe deg å slippe unna NRK-lisensen

Vil du ikke betale NRK-lisensen? Da kan en TV-skjerm uten tuner være noe for deg.
Vil du ikke betale NRK-lisensen? Da kan en TV-skjerm uten tuner være noe for deg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal selge TV-er som ikke utløser lisenskrav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi selger en TV med tuner er vi som kjent pliktig til å rapportere det til NRK. TV-ene som kommer for salg neste uke har ikke innebygd tuner og utløser altså ikke lisens, sier kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde i Elkjøp til Nettavisen.

Elkjøp skal altså fra og med neste uke sørge for at de som ikke ønsker å motta fjernsynssignaler til TV-en sin, enklere skal kunne slippe unna lisenskravet fra NRK.

Kan vise nett-TV

Indresøvde forteller at de fra tid til annen opplever at kunder ber om at TV-er med såkalte tunere blir sendt til butikkens verksted for plombering.

Enhver husstand som har en fjernsynsmottaker, enten det er en TV, dekoder eller opptaker, som kan motta TV-signaler, må betale lisens.

Men med en TV uten fjernsynsmottaker kan du likevel se TV for eksempel via nettbaserte strømmetjenester, uten å måtte betale lisens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liten betydning

Overfor Nettavisen bekrefter avdelingsleder Freddy Lysjord i NRKs lisensavdeling at skjermene Elkjøp nå skal selve, ikke vil være lisenspliktige.

– En ren monitor, altså en skjerm som ikke inneholder en tuner eller dekoderteknologi, er per definisjon ikke en fjernsynsmottaker og omfattes da ikke av avgiftsbestemmelsene. Så enkelt er det.

Han underkstreker likevel at dersom det befinner seg annet lisenspliktig utstyr i husstanden, skal man være registrert med lisens. Derfor ser ikke Lysjord for seg at NRKs lisensinntekter nå vil stupe.

– De fleste har i dag en dekoder med et abonnement, så sånn sett bil ikke dette få noen stor betydning, sier han til Nettavisen.