«Kunne like gjerne kledd meg naken for hele landet»

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV har laget en valgkampvideo der skuespiller Leif Dubard (84) kler seg naken, for å sette fokus på eldreomsorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I dag skulle det vært Anne som vasket og stelte meg. En jeg kjenner. Men sånn er det ikke. I dag er det en fremmed som tar seg av meg. (...) Det er så mange som har sett meg naken at jeg like gjerne kunne kledd meg naken for hele landet», blir det sagt i valgkampvideoen til SV, mens skuespilleren tar av seg alle klærne.

– Denne videoen er laget for å minne oss om hva eldreomsorg handler om, sier Audun Lysbakken til VG.

Han mener midlene i Helse-Norge bør omorganiseres, slik at man får flere fast ansatte brukerne ved sykehjemmene kan få et forhold til.

– I pleie- og omsorgssektoren er 68 prosent deltidsansatte. Slik kan det ikke være. Eldre får ikke den velferden de trenger, rett og slett fordi de får besøk av for mange folk. Det er viktig å ha et forhold til pleierne sine, men det er nærmest umulig når det er så mange vikarer og deltidsansatte, sier Lysbakken til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partilederen har sittet i Stortingets helse- og omsorgskomiteen de siste tre årene.

– Jeg syns det er spennende at partiets politikk endrer seg med livsfasen til velgerne deres. Stadig flere av dem får eldre foreldre, hvilket bringer med seg nye utfordringer, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til VG.

– Når det er sagt, sliter jeg litt med å se hva som faktisk er politikken her. Det sies jo fint lite om hva SV konkret ønsker å gjøre med problemet. Men det har jo også vært en utfordring for partiet. De har et sterkt verdigrunnlag, men sliter med å konkretisere politikken sin, sier valgforskeren til VG.

SV fikk inspirasjon til videoen fra et søsterparti i Nederland.