230 asylsøkere til Malmö på mindre enn ett døgn

En flyktningfamilie fra Syria på vei til å ta toget fra stasjonen Malmö til Stockholm.
En flyktningfamilie fra Syria på vei til å ta toget fra stasjonen Malmö til Stockholm. Foto: Ola Torkelsson / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden mandag ettermiddag har 230 asylsøkere ankommet Malmö. En del har dratt videre til Stockholm og Göteborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange er svært utmattet. Men det har gått bra. De har fått senger og tak over hodet, sier beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö.

Etter hvile og registrering sendes de videre med buss til utlendingsmyndighetenes mottakssentre andre steder i Sør-Sverige.

Hajirizi legger til at frivillige organisasjoner har stilt opp på sentralstasjonen i Malmö for å hjelpe, og at en del av dem som har tatt seg inn i Sverige, har tatt tog videre til Stockholm og Göteborg.

Menneskesmugling

Politiet i Danmark regner med at rundt 1.150 personer har ankommet landet siden søndag. Cirka 300 av dem er sporløst forsvunnet. Det er for tidlig å si om det er den samme gruppen som det siste døgnet har dukket opp i Malmö.

Mandag kveld og natt til tirsdag pågrep svenske tollere fem personer som mistenkes for menneskesmugling via Øresundsbrua, som knytter Danmark og Sverige sammen. De fem hadde med seg til sammen 14 personer i sine biler, opplyser vakthavende Christer Kriegh i det svenske tollvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi har ingen spesiell overvåking av Øresundsbrua, men motorveien gjennom Lolland ble mandag stengt for å forhindre migranter og flyktninger å ta seg videre mot København og over brua til Sverige. Veien ble åpnet igjen natt til tirsdag etter at politiet konstaterte at det ikke ble funnet flere flyktninger langs veien.

– De vi har funnet, ble kjørt til en sportshall i Rødby. Der finnes det nå cirka 200 personer, sier Anne Mette Hoppe Søe i Sydsjællands- og Lolland-Falsters politidistrikt til Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 300 flyktninger forsvunnet fra Danmark

Grensekontroll

Migrantene og flyktningene har fått fritt leide gjennom Europa til Tyskland. Titusener har ankommet Tyskland, men bare en liten andel av dem drar videre via Danmark til Sverige.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen slår fast at danske myndigheter ikke tillater at landet benyttes som transittland på denne måten. De som ankommer Danmark, skal registreres der, understreker han, men legger til at landet er i dialog med nabolandene om hvordan situasjonen skal håndteres videre.

Danmark har nå skjerpet grensekontrollen.

Les også: Bosnia-flyktninger klarer seg like bra som nordmenn