Fransk spion beklager senking av Greenpeace-skip

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unnskyldningen kommer fra en tidligere fransk agent - 30 år etter han selv plasserte bombene som sank Greenpeace-båten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske etterretningsagenten som senket Greenpeace-skipet Rainbow Warrior i New Zealand for 30 år siden, beklager sprengingen og sier at tapet av liv har tynget ham i alle år.

I et timelangt intervju med nettavisen Mediapart , ber Jean-Luc Kister om unnskyldning. Den portugisiske fotografen Fernando Pereira ble drept i aksjonen.

– 30 år etter hendelsen, nå som følelsene har avtatt og også med den avstanden jeg nå har til mitt profesjonelle liv, tenkte jeg at det er riktig tid for meg å uttrykke både dyp beklagelse og å si unnskyld, sier Kister.

– Jeg har blodet til en uskyldig mann på min samvittighet, og det tynger. Vi er ikke kaldblodige mordere. Samvittigheten min gjør at jeg ville be om unnskyldning og gi en forklaring, sier han.

Båten lå til kai i Auckland da Kister festet sprengladninger under båten, som var på vei til Stillehavet for å protestere mot de franske atomprøvesprengningene ved Mururoa-atollen sørøst for Tahiti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kister arbeidet for den franske etterretningsorganisasjonen DGSE. Eksplosivene ble festet til den fredelige aktivistbåten av Kister og dykkerkollegaen Jean Camas. En tredje mann, Gerard Royal, broren til Frankrikes miljøminister Ségolène Royal, plukket de to dykkerne opp i en jolle etter aksjonen.

Kister mener at aksjonen var overdreven, og at man kunne ødelagt båten på en mindre dramatisk måte. Han mener også at det sto politiske krefter bak da navnet hans kort tid etter ble lekket til pressen.