Sikkerhetsrådet vurderer resolusjon om flyktningkrisen

Syriske flyktninger nærmer seg her Kos i Hellas. I løpet av året ha over 350.000 flyktninger forsøkt å krysse Middelhavet, mange drukner på veien.
Syriske flyktninger nærmer seg her Kos i Hellas. I løpet av året ha over 350.000 flyktninger forsøkt å krysse Middelhavet, mange drukner på veien. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd diskuterer et forslag til en resolusjon som skal ta for seg utfordringene knyttet til den massive tilstrømmingen av flyktninger til Europa over Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Russlands utsending til Sikkerhetsrådet, Vitalij Tsjurkin, «kan det godt være» at forslaget blir vedtatt i løpet av denne måneden mens Russland har det rullerende formannskapet i rådet.

Han sier at resolusjonen vil ta for seg tiltak til sjøs utenfor Libyas kyst, uten å gå nærmere i detalj.

Les også: Egeland ber om 3 milliarder til Syria-flyktninger

Ifølge diplomatiske kilder er det snakk om en resolusjon som gjør det mulig å anholde menneskesmuglernes båter i internasjonalt farvann.

EU ba i mai i år FNs sikkerhetsråd om mandat til å gå militært til verks mot menneskesmuglere i Middelhavet, men forslaget gikk ikke gjennom som følge av manglende støtte fra den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya.

Over 350.000 mennesker har risikert livet ved å krysse Middelhavet så langt i år, ifølge IOM, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon.